Analyse
Niet te zwartgallig over olieaandelen... 6 jaar geleden - donderdag 1 maart 2012

2011 was een goed jaar voor de oliesector. De dividenden zullen stijgen en ook de investeringen zitten in de lift. Sommige aandelen zijn ondergewaardeerd en bieden koopkansen. De sector verdient een plekje in uw portefeuille.

Politieke context

De politieke instabiliteit heeft geen ongunstig effect op de sector. Na de Arabische revoluties is het nu de oplopende spanning met Iran die de olieprijs omhoog duwt (uit vrees voor schaarste worden de voorraadniveaus opgekrikt). Het feit dat de productie een paar keer stil lag, had slechts een minieme impact.

 

Offensieve strategie

De voorbije jaren hebben de oliegroepen stevig geïnvesteerd: seismisch onderzoek, overnames van concurrenten, enz. Ze hebben hun productie verhoogd en spinnen zo garen bij de hoge olieprijzen, terwijl ze weinig last hebben van kortstondige dalingen. Hun winstmarges stijgen, hun schuldenlast daalt.

 

Vooruitzichten

Voor dit jaar blijft de context moeilijk (recessie in Europa, vertraging in de groeilanden), maar toch wordt 2012 voor de sector geen slecht jaar dankzij de hoge olieprijs en recente nieuwe ontdekkingen. We tippen op een gemiddelde winstgroei van 6 % en een dividendstijging (uitkeringsgraad ± 50 % van het nettoresultaat; dividend + inkoop eigen aandelen).

 

En wat met de gasmarkten?

Op langere termijn moet de sector rekening houden met het slinken van de oliereserves. Een goede diversificatie naar gas toe biedt soelaas, want gas is overvloedig aanwezig (ook in stabiele regio's) en de extractiekosten zijn laag. De gasprijzen zullen zich zonder twijfel herpakken.

 

Onze adviezen

De resultaten 2011 waren goed dankzij de gestegen vraag naar olie en de olieprijs die een eind boven de productiekost lag (±75 USD per vat). We blijven positief tegen de sector aankijken, ondanks de economische onzekerheid en de conflicten in het Midden-Oosten.

 

Onze favoriet blijft het Amerikaanse Chevron, mede dankzij zijn aanwezigheid in Brazilië. Maar ook het Spaanse Repsol, het Franse Total, en het Britse BP (als u het hogere risico aanvaardt) mag u kopen.

 

Deel dit artikel