Analyse
Markttiming: geen spek naar onze bek 6 jaar geleden - donderdag 22 maart 2012

De voorbije weken zijn verschillende aandelen met een lage koers zeer volatiel geweest. Zou het geen goed idee zijn om in die aandelen wat te traden en winsten op korte termijn te boeken?

Geen markttiming

Het is een feit dat er op de beurs van Brussel de voorbije weken heel wat leven te bespeuren was. Sommige aandelen, vooral met een optisch zeer lage koers (zoals Option, Alfacam, Deceuninck…), bewogen op één sessie soms verschillende tientallen procenten. De omzetten in die aandelen gingen ook door het dak. Maar om zich nu in dat strijdgewoel te begeven, lijkt ons geen goed idee.

Ten eerste is het een onmogelijke zaak om de koersbewegingen op korte termijn te gaan voorspellen en in te schatten. Dit argument geldt zeer zeker voor de enorm volatiele aandelen. De markt in die effecten wordt immers bepaald door elementen zoals speculatie (zoals bij Option) die niemand in de hand heeft. Als kleine belegger hebt u daar zeker geen vat op. Het risico is bovendien groot dat u net op de top van een opwaartse beweging koopt en dat het aandeel daarna terugvalt door winstnemingen of na de bekendmaking van nieuws. U zal dan te hoog hebben gekocht en met de aandelen aan uw vingers zitten.

Ten tweede zijn we geen traders. We zoeken op basis van fundamentele analyse naar ondergewaardeerde aandelen die op middellange tot lange termijn een meerwaarde kunnen opleveren. We zijn ervan overtuigd dat koersbewegingen op korte termijn niet te voorspellen zijn en de markt niet te timen valt. We houden ons er dan ook niet mee bezig.

Niet blindstaren

We zouden u aanraden om u niet blind te staren op dergelijke grote koersbewegingen. Meestal gaat het over aandelen die fors zijn afgestraft en die dan door nieuws of speculatie krachtig van een zeer laag niveau opveren. Maar de meeste van die koerswinsten zijn slechts een kort leven beschoren en zonder fundamentele verandering in het verhaal van het bedrijf smelt die koersstijging al even snel als sneeuw voor de zon.

 

Deel dit artikel