Analyse
Iris: advieswijziging 6 jaar geleden - vrijdag 23 maart 2012

De laatste drie jaar heeft de groep bewezen dat ze tegen een bar klimaat bestand is.

Iris trekt zijn pay-out op tot 35 %, betaalt een dividend van 0,53 EUR netto en gaat 8 % van zijn eigen aandelen terugkopen. Het aandeel is goedkoop.
KOPEN.

 

De winst per aandeel 2011 klokte 8,6 % lager af op 2,03 EUR. Oorzaak, de kostprijs van de maatregelen om de organisatie te optimaliseren (schaalvoordelen tussen divisies benutten, de verkoop beter organiseren …). Zonder die kosten lag de bedrijfsmarge op 6,8 % (6,1 % een jaar eerder). Een hele prestatie als men weet dat de divisie projecten (80 à 85% van de omzet) lijdt onder de besparingen in de openbare en de financiële sector. Voor 2012 houden we voorzichtigheidshalve rekening met een stabilisering van omzet en bedrijfswinst. De klanten uit de openbare en uit de banksector (volgens ons ±30 % van de omzet) hebben nog altijd koudwatervrees, maar Iris heeft een boel kleine projecten op stapel staan en kan rekenen op een toenemend aantal partnerschappen (Canon, dat in 2009 in het kapitaal stapte, is nu met meer dan 5 % van de omzet de grootste klant). In 2012 zal de herstructurering geen geld meer kosten, maar vruchten afwerpen en zou de winst per aandeel 2,50 EUR moeten halen. We vertrouwen erop dat de O&O-divisie van Iris (1/4 van het personeel) puik werk zal blijven afleveren en we zien de winst per aandeel tegen 2014 naar 3 EUR gaan.

 

Koers op het moment van de analyse: 29,85 EUR

 

Het Belgisch informaticabedrijf Iris ontwikkelt systemen en levert diensten voor het scannen, beheren, archiveren en stockeren van documenten.

 

Deel dit artikel