Analyse
Frigistar legt boeken neer 6 jaar geleden - dinsdag 27 maart 2012

Op de Vrije Markt van Brussel blijft het faillissementen regenen.Sinds de opening van dit volatiele marktsegment is de verdeler van koelkasten Frigistar het achtste bedrijf dat over de kop gaat.

Snel van regen in de drop

Het kan snel gaan met een bedrijf. Eind december 2010 kwam Frigistar naar de Vrije Markt van Euronext Brussel (ticker FRIG) en vandaag is er van het bedrijf geen spoor meer te bekennen. De notering van de aandelen is sinds 15 maart geschrapt. De aandelen kunnen niet meer worden verhandeld en zijn dus waardeloos.
Echt een verrassing is dit faillissement niet want de verdeler van koelkasten had midden vorig jaar al bescherming gezocht tegen zijn schuldeisers. Het bedrijf kende verschillende tegenslagen, vooreerst stierf de oprichter en daarna kreeg het af te rekenen met heel wat defecte toestellen die massaal door klanten werden teruggestuurd. De (financiële) last die hieruit voortvloeide was te zwaar om dragen voor Frigistar.

 

Vrije Markt mijden

Sinds de oprichting van de Vrije Markt op Euronext Brussel in 2005 zijn er acht bedrijven over de kop gegaan. Dit is een ontstellend hoog aantal. Het wordt meer en meer duidelijk dat te veel bedrijven die de stap zetten naar dit segment er niet klaar voor zijn. Ze zien de Vrije Markt als een gemakkelijke manier om geld op te halen zonder zich al te veel te moeten aantrekken van regels want de reglementering is beperkt.
Steeds meer beleggers lijken in te zien dat dit marktsegment te veel risico draagt. De volumes zijn dan ook fors teruggevallen en er is nog nauwelijks handel. Gezien de hoge risico’s zouden we dit marktsegment dan ook laten voor wat het is.

 

Deel dit artikel