Analyse
Braziliƫ nog interessant 6 jaar geleden - maandag 5 maart 2012

Sinds 1 januari 2012 bood de Braziliaanse beurs voor beleggers in euro een rendement van 21,3 % (t.o.v. een verlies van 17,5 % in 2011). Braziliaanse aandelen verdienen o.i. een plaatsje in uw portefeuille.

Economie zal aantrekken

De Braziliaanse autoriteiten doen wat ze kunnen om de economie te stimuleren (in 2011 groei van 2,6 %).

 

De centrale bank verlaagde haar leidende rente van 12,5 % in juli tot 10,5 % vandaag. Die dalende trend zal wellicht aanhouden en maakt krediet toegankelijker en stimuleert de groei.

 

In 2011 is het minimumloon slechts met 6,9 % gestegen, een niveau dat nauwelijks uitstijgt boven de inflatie (6,5 %). Voor 2012 legde de regering een stijging van 14,1 % vast, nog altijd 9 % boven de verwachte inflatie.
In de wetenschap dat pensioenen en andere uitkeringen geïndexeerd worden op basis van het minimumloon, is dit een maatregel die ± 48 miljoen mensen bereikt en de economie dus een stevig duwtje geeft.

 

We verwachten dan ook dat de binnenlandse vraag in 2012 de belangrijkste economische motor wordt (moet de vertraging van de internationale handel minstens gedeeltelijk kunnen opvangen), waardoor een groei van 3 % haalbaar lijkt.

 

Welke factoren verklaren de stijging van de Braziliaanse beurs?

De massale geldcreatie van zowel de Amerikaanse als de Europese centrale bank heeft de beleggersappetijt naar riskantere activa weer aangescherpt.

 

De Braziliaanse centrale bank verlaagde haar rentevoeten.

 

De grondstoffenprijzen, waarvan de Braziliaanse economie erg afhankelijk is, worden ondersteund door de betere economische indicatoren in de VS en de verwachting dat de wereldeconomie niet zal wegzinken. Ondanks een herstel van 41,1 % (in EUR) sinds het dieptepunt van 2011, heeft de Braziliaanse beurs nog stijgingspotentieel over. Door de betere groeivooruitzichten, bedraagt het verwachte rendement (= het rendement waarop een aandelenbelegger mag hopen op 1 jaar) in Brazilië vandaag 9 %, t.o.v. 6,6 % in de eurozone en 7 % in de VS. Opgelet: de risico's zijn er wel hoger.

 

Geef de voorkeur aan groepen die goed geplaatst zijn om garen te spinnen bij de binnenlandse dynamiek in Brazilië:

Sabesp: de grote nood aan infrastructuur heeft de resultaten van Sabesp ondersteund. De vooruitzichten blijven goed maar zitten al in de koers.
Niet meer kopen, houden.

 

Santander Brasil: dankzij de gestegen levensstandaard zit de consumptie van complexere bankproducten in de lift. Die zijn vaak rendabeler, wat gunstig is voor Santander Brasil. Ook de kredietvolumes zullen blijven stijgen.
Zelfs na de forse koersstijging (dankzij lagere risicoperceptie voor de Europese financiële sector) blijft het aandeel koopwaardig.

 

Telefônica Brasil heeft sinds de fusie met Vivo zijn perimeter grondig gewijzigd. De groep ontwikkelt een agressiever commercieel aanbod (vaste en mobiele telefonie, internet, tv) op een markt die nog niet verzadigd is en de aandeelhouders kunnen rekenen op een gul dividend.
Kopen.

 

Brazilië kan ook bogen op diverse spelers van wereldformaat:

Petrobras: dankzij de olielagen die ontdekt werden voor de Braziliaanse kust (50 tot 100 miljard vaten) zou Petrobras de strijd moeten kunnen aanbinden met de grote jongens uit de sector. De financiële en technische obstakels zijn helaas talrijk.
Het aandeel is vandaag correct gewaardeerd en maakt nog geen deel uit van onze selectie.

 

Vale is een van de wereldleiders in ijzererts, naast Rio Tinto en BHP Billiton. De groep profiteerde van de Chinese vastgoedboom maar vandaag is voorzichtigheid geboden want het groeiritme vertraagt en de spelers uit de sector hebben zwaar geïnvesteerd om hun productiecapaciteit op te krikken, wat zou kunnen leiden tot prijsdalingen.
De onderwaardering is niet groot genoeg om te kopen.

 

Embraer is 's werelds derde vliegtuigbouwer, na Boeing en Airbus. Het bouwt burgertoestellen van klein en gemiddeld formaat en won de voorbije jaren marktaandeel (o.a. van het Canadese Bombardier), maar de goede vooruitzichten van de sector trekken ambitieuze nieuwe concurrenten aan die een bedreiging kunnen vormen.
Het aandeel is correct gewaardeerd. Niet kopen.

 

Als u slechts een beperkt kapitaal kunt beleggen, kies dan voor de tracker Lyxor ETF Brazil (ISIN: FR0010408799). Deze tracker volgt de evolutie van de nationale Bovespa-index, waarin de grootste en meest liquide Braziliaanse bedrijven zitten: o.a. Petrobras, Sabesp, Eletrobras, Santander. De beheerskosten bedragen slechts 0,64 % per jaar. Enkel bij wijze van diversificatie! Brazilië is goed voor 5 % van onze dynamische portefeuille op 10 jaar.

Deel dit artikel