Analyse
Belgische telecom in beroering 6 jaar geleden - vrijdag 30 maart 2012

Belgacom lanceert een nieuw commercieel offensief op de Belgische markt en riskeert daarmee de prijzenoorlog in een hogere versnelling te brengen. Volgens ons wordt geen enkele operator daar beter van.

Belgacom in de aanval

Nu tablets en smartphones in forse opmars zijn, willen steeds meer gebruikers altijd en overal mobiel kunnen surfen. Belgacom dat, net als Telenet overigens, al een landelijk netwerk van eigen hotspots uitrolde en nu ook de wifi-modems van zijn klanten inzet om andere gebruikers op zijn netwerk te laten inloggen, gaat nu een stapje verder. De groep stopt nu in haar pakketten ook (beperkt) gratis internettoegang via het gsm-netwerk. Dat zal de groep in eerste instantie wellicht toelaten om klanten (terug) te lokken, maar op langere termijn riskeert de prijzenoorlog die ongetwijfeld zal oplaaien – we kunnen ons moeilijk voorstellen dat de andere operatoren niet reageren – de marges onder druk te zetten. En doordat de telecomtarieven in onze buurlanden over het algemeen een stuk lager liggen dan bij ons, zal de groep haar tarieven de komende jaren nog flink moeten laten zakken wil ze haar concurrentiepositie vrijwaren. We zien de winst per aandeel de komende jaren dan ook geleidelijk afbrokkelen. Momenteel is het aandeel nog altijd correct gewaardeerd. Het mag in portefeuille blijven, niet in het minst voor het mooie dividendrendement.

 

Beperkte schade voor Telenet

Telenet kan met zijn succesvolle combinatiepakketten (internet, telefoon, gsm, tv) in Vlaanderen en deels Brussel stevig wedijveren met Belgacom (akkoord met Waalse kabelaar Voo mogelijk). De agressieve strategie van Belgacom zal waarschijnlijk wel een weerslag hebben op de marges (verplicht tot “tegenaanbod”, oplaaiende prijzenoorlog, goedkopere buitenlandse tarieven). Ons advies blijft: verkoop dit dure aandeel. In de sector zijn betere zaakjes te doen.

 

Mobistar grootste slachtoffer

Voor Mobistar dat bijna uitsluitend mobiele telefonie verkoopt, zal de klap ongetwijfeld het hardst aankomen. Bovendien worden vanaf juli niet alleen de roamingtarieven voor oproepen en sms’jes, maar ook voor dataverkeer (tot op heden een echte kaskoe!) door Europa aan banden gelegd Mocht u Mobistar-aandelen in portefeuille hebben, verkoop ze dan.

 

Deel dit artikel