Analyse
Apple gaat dividend uitkeren 6 jaar geleden - woensdag 21 maart 2012

Voor het eerst sinds 1995 zal Apple dit jaar nog eens een dividend uitkeren aan zijn aandeelhouders.

Het aandeel is correct gewaardeerd.
Houden.

Apple zal in het laatste kwartaal van 2011/12 (einde boekjaar op 30/09) een eerste kwartaaldividend van 2,65 USD uitkeren. Tegen de huidige koers levert dat een rendement op jaarbasis van 1,8 % bruto op, wat iets onder het Amerikaanse gemiddelde is. Daarnaast lanceert de groep ook een aandeleninkoopprogramma ten belope van 10 miljard dollar, gespreid over drie jaar.

Gezien de goede financiële toestand van de groep zaten de beleggers al langer te wachten op een initiatief in deze richting, dat toch een breuk inluidt met de strategie uit het verleden. Tim Cook, die de teugels overnam na het vertrek en latere overlijden van Steve Jobs, wacht er dus niet lang mee om de aandeelhouders te laten meegenieten van de cashberg van 100 miljard dollar waarop Apple zit. Alles samen zal er de komende drie jaar zowat 45 miljard dollar terugvloeien naar de aandeelhouders. Hoe dan ook zal er jaarlijks meer cash blijven binnenstromen dan er nodig is om het dividend uit te betalen en om te kunnen blijven investeren.

Het blijft wel afwachten of Cook inzake externe groei dezelfde financiële discipline aan de dag zal leggen als zijn vermaarde voorganger. Het is voor bedrijfsleiders immers veelal verleidelijk om zich tot (dure) overnames te laten overhalen, al blijken die vaak waarde te vernietigen voor de aandeelhouders.

Rekening houdend met die onzekerheid, handhaven we onze risico-indicator voor dit aandeel op 3. In onze prognoses hielden we trouwens al rekening met het vooruitzicht op een dividend. We schroeven onze dividendraming voor 2012/2013 lichtjes terug van 13 naar 12 USD bruto maar handhaven onze andere waarderingen en ons advies.


Koers op het moment van de analyse: 605,77 USD


 

Het Amerikaanse bedrijf Apple is niet alleen de fabrikant van de Mac (nog goed voor 20 % van de omzet), maar is ook toonaangevend met de iPod (mp3-speler, 7 % van de omzet), de iPhone (smartphone, 43 %) en de iPad (tabletcomputer, 19 %).

Deel dit artikel