Analyse
Alfacam wanhopig op zoek naar kapitaal 6 jaar geleden - dinsdag 27 maart 2012

De verstrekker van tv-facilitaire diensten (o.a. reportagewagens) en voormalig pionier in hdtv is niet in staat om zijn verplichtingen ten aanzien van zijn schuldeisers na te komen.

Dit aandeel houden is hetzelfde als casino spelen.
Verkopen.  

 

Alfacam kreeg uitstel van betaling tot 30 juni en moet absoluut vers kapitaal vinden om een gerechtelijke herstructurering of zelfs een faillissement af te wenden. Een overnamebod is niet uitgesloten maar heel onzeker. We speculeren er liever niet op.

 

Alfacam is het prototype van een bedrijf waarvan de ogen groter zijn dan de buik: er werden heel grote investeringen gedaan die niet rendabel bleken, de schuldenlast is veel te hoog…
De lancering van de tv-zender Exqi in 2009 werd een regelrechte mislukking en weegt nog altijd op de rekeningen. De initiatieven die in diezelfde periode werden genomen op de opkomende markten (Brazilië, Midden-Oosten, India) wierpen nooit vruchten af.

 

De economische crisis maakte het er allemaal niet beter op en het ging met Alfacam van kwaad naar erger. Boekjaar 2011 werd opnieuw afgesloten (derde jaar op rij al) met een monsterverlies (±1,60 EUR per aandeel). En de GIMV (tweede aandeelhouder met 13 % van het kapitaal, 62 % is in handen van de flamboyante oprichter Gabriël Fehervari) lijkt niet van plan om kapitaal te injecteren (nadat ze in het eerste halfjaar van 2011 al eens te hulp schoot bij de onderhandelingen over een nieuw spreidingsplan voor de schulden).

 

Alfacam hoopt op een bedrijfswinst in 2012 (netto resultaat zou nog in het rood kunnen) maar ziet van 2013 tot 2015 wel heel wat schulden op vervaldag komen en zal daarvoor dus herfinanciering moeten vinden. Men zou de rekening wat kunnen inkrimpen via een sale-and-lease-backoperatie van de gebouwen, maar door het specifieke karakter ervan (opnamestudio's) valt het succes daarvan nog af te wachten.

 

De kans dat er een kapitaalverhoging komt, wordt dus steeds groter en die zou een verwatering van het resultaat per aandeel veroorzaken met meer dan 100 %.

 

Koers op het moment van de analyse: 1,55 EUR

Alfacam Group NV is een mediabedrijf dat werd opgericht in 1985. Alfacam Group beschikt over de en moderne vloot van 27 opnamewagens om internationale live evenementen (sport, muziek…) op te nemen voor omroepen en productiehuizen (90% van de omzet). Daarnaast verhuurt Alfacam sins 2005 studio’s voor de opnames van TV-producties en zendt het via Euro1080 een algemene zender HD1 en een cultuurzender, EXQI, naar kabelbeheerders en telecomoperatoren.

 

 

Deel dit artikel