Analyse
Zeepbel op Nasdaq? 6 jaar geleden - woensdag 29 februari 2012

De Nasdaq-index flirt met een niveau dat sinds het uiteenspatten van de internetbel eind 2000 niet meer bereikt werd.

De Nasdaq-index, die voor 2/3 uit technologische, in de VS genoteerde aandelen bestaat, heeft sinds begin dit jaar bijna 15 % winst geboekt. Ten opzichte van begin 2009 is hij in waarde verdubbeld en momenteel flirt hij met de 3000-puntengrens, een niveau dat sinds het uiteenspatten van de internetzeepbel eind 2000 niet meer bereikt werd. Is er een nieuwe Nasdaq-zeepbel in de maak? Moeten we onze winst in veiligheid brengen?

 

Volgens ons (nog) niet. We zijn nog ver van de overdrijvingen van het verleden. Terwijl de beleggers op het hoogtepunt van de internetzeepbel bereid waren om tot 60 keer de verwachte winst of meer te betalen, bedraagt de gemiddelde koers/winstverhouding op de Nasdaq momenteel 16. Dat lijkt ons niet overdreven, zelfs al zijn de winstvooruitzichten voor de komende jaren gezien de economische vertraging niet denderend. Voorts zijn de belangrijkste bedrijven die de Nasdaq vormen, zoals zwaargewicht Apple (15 % van de kapitalisatie van de Nasdaq), sindsdien rijper geworden. Hun rentabiliteit is de laatste jaren fors verbeterd en de financiële situatie van de meeste groeiondernemingen die doorgestoten zijn, is heel wat solider dan indertijd. Een kwaliteit waarvoor de beleggers sinds het uitbreken van de financiële crisis meer oog hebben gekregen en die gedeeltelijk het afnemen van de volatiliteit van de Nasdaq-index verklaart.

 

Dreigt er volgens ons weinig gevaar voor de Nasdaq in zijn geheel, dan kunnen we dat niet zeggen van bepaalde segmenten. Zo wordt de waarde van bedrijven die actief zijn in cloudcomputing (het gebruikmaken van via het internet beschikbaar gestelde en beheerde software en data) opgezweept door de overnamekoorts in de sector. Zo betaalde SAP (verkopen) 52 % bovenop de al overgewaardeerde beurskoers om SuccessFactors binnen te halen. Zelfde verhaal in verband met sociale netwerksites zoals Groupon en Facebook. Hoed u voor te populaire sectoren. Ze zijn dikwijls overgewaardeerd.

 

Momenteel staan twee Nasdaq-aandelen op ons aankooplijstje, beide uit de halfgeleidersector: Intel en TriQuint Semiconductor. Over het algemeen zijn Amerikaanse aandelen volgens ons goedkoop. In onze strategie, binnen onze gediversifieerde portefeuille op 10 jaar met een neutraal risico nemen fondsen in Amerikaanse aandelen met 20 % het leeuwendeel van de aandelenpost voor hun rekening.

 

Deel dit artikel