Analyse
Umicore: vraag verzwakt niet 6 jaar geleden - vrijdag 10 februari 2012

Volledig in lijn met de doelstellingen die de groep al eind april formuleerde, steeg de recurrente bedrijfswinst vorig jaar met 21 % naar een nieuw record.

Het aandeel blijft correct gewaardeerd.
HOUDEN.

 

Andermaal waren de recyclage van edelmetalen (58 % van de bedrijfswinst in 2011) en in iets mindere mate de katalysatoren (19 %) de motoren van de groei. De recyclage profiteert nog altijd van uitzonderlijke marktomstandigheden (overvloedig aanbod en hoge metaalprijzen) en kan op grond van de reeds ondertekende contracten de komende jaren met een gerust hart tegemoet zien. En gezien de steeds strengere Europese normen inzake fijne stofdeeltjes geldt dat ook voor de katalysatoren. Maar wij vreesden dat elke verdere verzwakking van de conjunctuur, met in haar zog een bijkomende daling van de autoproductie en een terugval van de prijzen van edelmetalen, op korte termijn onvermijdelijk op de winst zou wegen. Momenteel merkt Umicore dat weinig schulden heeft en bulkt van het vertrouwen (dividend wordt met 25 % opgetrokken tot 0,75 EUR netto) echter nog niets van een dalende vraag of verzwakkende orderboeken. We moeten toegeven dat we de impact van de economische vertraging overschat hebben. Terwijl we eerder voor 2012 rekening hielden met een winstdaling van 9 %, hopen we nu op een (nagenoeg stabiele) winst per aandeel van 2,67 EUR (excl. eenmalige elementen).

 

Koers op het moment van de analyse : 36,43 EUR

 

Umicore is een Belgische groep, gespecialiseerd in geavanceerde materialen (herlaadbare batterijen…) en edele metalen (katalysatoren . …) en de recyclage ervan; is met 350 000 ton gerecyclede edele metalen per jaar de grootste speler ter wereld op dat vlak.

 

Deel dit artikel