Analyse
TriQuint Semicon.: marges onder druk 6 jaar geleden - vrijdag 10 februari 2012

De marges vielen vorig jaar wat tegen.

Het zal langer duren dan verwacht om het recordpeil van 2010 terug te bereiken. De koers is echter te zwaar afgestraft. Goedkoop aandeel.
KOPEN.

 

In het laatste kwartaal bleef de winst per aandeel (excl. eenmalige elementen) zonder verrassing beperkt tot 0,04 USD (0,41 USD voor heel 2011), maar viel de brutomarge zwaarder terug dan verwacht (29,5 %, tegen 39 % een jaar eerder). Oorzaak, minder erg rendabele producten in verkoopcijfers en lagere benuttingsgraad van productieapparaat (de vraag is minder groot dan wat de groep hoopte toen ze een jaar geleden haar capaciteit massaal uitbreidde).De groep verwacht net zoals haar concurrenten dat het eerste kwartaal moeilijk zal zijn. TriQuint heeft problemen om de prijs van zijn chips voor mobiele toestellen (71 % van de omzet) op peil te houden. Met een zwaargewicht als Apple als belangrijkste klant hoeft dat
niet te verwonderen (staat erom bekend zijn toeleveranciers onder druk te zetten), zeker niet in een context van verzwakkende conjunctuur.TriQuint heeft overigens al aangegeven dat een brutomarge van 40 % (recordniveau van 2010) enkel mogelijk is mits een fors herstel van de erg rendabele divisie netwerken (19 % van de omzet). Volgens ons zal dat ten vroegste in 2014 gebeuren. We verlagen onze ramingen van de winst per aandeel voor 2012 en 2013 tot 0,34 en 0,46 USD. Dankzij de zware investeringen van 2011 (die nu op de winst wegen) is de groep goed geplaatst om van het potentieel op lange termijn van haar afzetmarkten te profiteren.

 

 

Koers op het moment van de analyse: 6,41 USD

 

Het Amerikaanse Triquint Semiconductor ontwerpt en verkoopt radiofrequentiecomponenten, met name versterkers van wifi of internetsignalen. Die producten zijn vooral bestemd voor fabrikanten van mobiele terminals zoals smartphones en tabletcomputers (72 % van de omzet). De groep levert ook componenten om de kwaliteit van telecomnetwerken te verbeteren (20 % van de omzet) en componenten voor luchtvaart en defensie (8 %).

 

Deel dit artikel