Analyse
Santander Brasil: het beste moet nog komen 6 jaar geleden - donderdag 2 februari 2012

De perceptie dat de risicograad van de Europese banken gedaald is, was een echte oppepper voor de koers van Banco Santander Brasil, dochter van de Spaanse Banco Santander.

Goedkoop, maar riskant aandeel.
KOPEN.

 

De resultaten voor het vierde kwartaal waren weliswaar beter dan die voor het tweede en derde, maar niet echt overtuigend. Goed nieuws was wel dat het volume toegekende kredieten na enkele mindere kwartalen 5,1 % hoger lag dan in het derde kwartaal. Banco Santander Brasil (BSB) is van plan om de komende kwartalen agressief te blijven, o.m. door nieuwe kantoren te openen. Daardoor zou het volume toegestane kredieten dat in 2011 met 20,9 % steeg t.o.v. 2010, dit jaar met 15 à 17 % moeten kunnen toenemen. Dat is niet slecht, maar niet echt veel beter dan de verwachte groei van de Braziliaanse kredietmarkt. Het niveau van de kosten (personeel, niet-terugbetaalde leningen, blootstelling aan de markt van particulieren) blijft evenwel aan de hoge kant, wat op de rentabiliteit van de groep weegt. Die ligt lager dan die van haar grote concurrenten.

 

Wij zijn er echter van overtuigd dat voor BSB het beste nog moet komen. We baseren ons daarvoor op het strategische plan 2011-2013. Dat mikt op een toename van het aantal klanten (van 9 naar 10 miljoen), van het aantal diensten per klant, van het marktaandeel in diensten voor kmo's … Voor 2012 en 2013 ramen we de winst per aandeel op 1,28 en 1,35 USD.

 

Koers op het moment van de analyse: 9,62 USD

 

De Spaanse bank Santander is sinds de overname van Abbey de Europese bank met de grootste beurskapitalisatie en nummer 10 op de wereld. Ze is actief in Europa en de VS en bekleedt een sterke positie in Latijns-Amerika. Ze is voornamelijk aanwezig in retailbanking.

 

Deel dit artikel