Analyse
Peugeot in de armen van General Motors? 6 jaar geleden - woensdag 22 februari 2012

Peugeot lijkt een alliantie te willen aangaan met General Motors. Maar op dit moment zijn er nog meer vragen dan antwoorden…

Het aandeel blijft goedkoop.
KOPEN.

 

De Franse constructeur voert gesprekken met het Amerikaanse General Motors over eventuele samenwerkingsprojecten. Op dit moment zijn nog geen concrete details uitgelekt en we weten dus niet wat er op tafel ligt: ad-hocsamenwerking, een kapitaalalliantie, een fusie? Het is niet de eerste keer dat Peugeot toenadering zoekt, maar vorige projecten zijn altijd afgesprongen omdat de familie Peugeot (die nog 45 % van de stemrechten in handen heeft) haar controle niet wou laten verslappen.

 

Peugeot verkeert in een ge├»soleerde positie in Europa en heeft dus baat bij synergie-effecten voor zijn inkoopbeleid, voor de productie van onderdelen, de ontwikkeling van nieuwe modellen, enz.

 

Het feit dat er gesprekken aan de gang zijn met GM is dus op zich goed nieuws, maar het is nog veel te vroeg om daar enigerlei conclusies uit te trekken. Er zijn op dit moment immers nog heel wat vragen. Wat zal de aard van de (mogelijke) samenwerking zijn? Welke synergievoordelen zou ze opleveren? Wat zal de impact op de omzet en vooral op de winst zijn? Tot hoever zal de familie Peugeot willen gaan?

 

Vandaag (22 februari) klom het aandeel voor de middag al 14 % hoger maar het blijft o.i. ondergewaardeerd.

 

De komende weken zal de koers zich wellicht volatieler gaan gedragen in functie van de berichten die doorsijpelen in dit dossier.

 

Koers op het moment van de analyse: 16,345 EUR

 

Het Franse PSA Peugeot Citro├źn is de op een na grootste Europese autoconstructeur, met een aandeel van 5,1 % van de wereldmarkt; realiseert 33 % van zijn omzet buiten Europa. De groep omvat ook een producent van apparatuur voor auto's (Faurecia), een transport- en logistieke firma (Gefco) en financieringsbedrijven.

 

Deel dit artikel