Analyse
Overnames in zicht? 6 jaar geleden - dinsdag 21 februari 2012

We verwachten geen operatie van formaat vóór de tweede helft van dit jaar of zelfs in 2013.

In 2011 was Europa voor het eerst de regio die de meeste Chinese investeringen aantrok. Terwijl ze enkele jaren geleden vooral geïnteresseerd waren in grondstoffen, lonken de Chinese investeerders tegenwoordig meer naar producten met een hogere toegevoegde waarde zoals spitstechnologie, luxeartikelen of naar de energiesector. Zo is 21 % van het kapitaal van de Portugese elektriciteitsproducent EDP in Chinese handen. Ook investeerders uit andere Aziatische landen zoals Korea zien in de crisis in Europa een kans om ondergewaardeerde activa binnen te halen.
De Europese en de Amerikaanse bedrijven, die nochtans op een berg cash van 2 000 à 3 000 miljard dollar zitten – waarvan de helft bij de grootste spelers – kijken ondertussen de kat uit de boom. Beurszwaargewichten zoals IBM, Procter&Gamble of McDonald’s profiteren van de ontspanning op de Amerikaanse obligatiemarkt om zich goedkoop te herfinancieren. Op die manier verminderen ze niet alleen hun financiële lasten, maar spekken ze hun oorlogskas (opnieuw) om hun latere groei of de inkoop van eigen aandelen te financieren. Een ondersteunende factor voor de beurzen de laatste weken. De crisis van 2008-09, het vooruitzicht op een recessie in 2012 en vooral de vrees voor een financiële crisis hebben de ondernemingen ertoe gebracht om hun investeringen terug te schroeven en om minder cash aan hun aandeelhouders uit te keren. Hoewel het beursklimaat door de tussenkomst van de centrale banken die een liquiditeitscrisis wilden voorkomen verbeterde, lijken in de westerse landen geen grote overname- of fusieoperaties op til.

 

Met als uitzondering op de regel, het bod van Glencore op Xstrata dat de hoop op een overname van Nyrstar voedt. Voor de rest verwachten we geen operaties van formaat vóór de tweede helft van dit jaar of zelfs in 2013.

 

Deel dit artikel