Analyse
Onze gedurfde adviezen: een balans 6 jaar geleden - woensdag 22 februari 2012

De afname van de risicoaversie op de markten heeft de speculatief getinte aandelen sinds oktober wat doen bekomen, ook al hebben sommige nog lang niet opnieuw het koerspeil bereikt van ons aankoopadvies.

De meeste blijven koopwaardig voor wie bereid is meer risico te nemen in de hoop op een hoger rendement.

 

Aandelen weer in

De maatregelen die diverse overheden de laatste maanden namen, hebben dan wel niet de overheidsschuldencrisis in Europa opgelost, maar ze hebben toch wat rust gebracht op de aandelenmarkten. Beleggers lijken opnieuw bereid om risico’s te nemen. Het feit dat de ECB en de Fed onbeperkte hoeveelheden cash ter beschikking stellen van de bankinstellingen hebben het risico doen afnemen dat al maandenlang met de sector geassocieerd wordt en dat voor de beleggers de belangrijkste bron van angst was.
De verschillende overheden nemen de tijd om mechanismen te ontwikkelen die moeten verhinderen dat de Griekse crisis andere wankele economieën van de eurozone besmet. Het einde van de crisis is echter nog lang niet in zicht.

 

De terugkeer van de beleggers naar de beurs kwam vooral de riskante aandelen die een groot gedeelte van 2011 in het verdomhoekje zaten ten goede. Zo maakten de verzekeraars Aegon (+30,2 %), Zurich Financial Services (+21,7 %) en Axa (+24,3 %) een deel van hun (overdreven) verliezen goed. De koers van Santander Brasil (+46 %) dat in mei 2011 in onze selectie opgenomen werd, is in het zog van zijn Spaanse moederbedrijf Santander uit een diep dal aan het kruipen. Doordat de financiële situatie van de Spaanse groep verbeterd is, verkleint de kans dat er cash uit de Braziliaanse dochter wegvloeit ten nadele van de aandeelhouders. Ook het Braziliaanse waterbedrijf Sabesp (+61,7 %) presteerde uitstekend, terwijl Telefonica Brasil (+12,6 %) het rustiger aan deed, hoewel de telecomsector in zijn geheel eerder stabiel bleef.

 

De aandelen van de verhuurder van containerschepen Seaspan (+33 %), een van onze favoriete cyclische aandelen en van chipfabrikant TriQuint (+30 %) dat we sinds mei 2011 kopen, reageerden enthousiast op de verbetering van de Amerikaanse economische indicatoren. De koersevolutie van TriQuint toont duidelijk dat de beurs over het algemeen vooruitloopt op de toekomst. De koers reageerde immers nauwelijks op de matige vooruitzichten van de groep voor het lopende kwartaal (dat overigens voor de hele sector een dieptepunt vormt), maar leeft op de hoop op beterschap later in het jaar. Gezien de volatiliteit van de marges handhaven we de risicograad op 4. De Belgische specialist van bouwprofielen in pvc Deceuninck (-21,3 %) die erin slaagde om in 2011 uit de rode cijfers te blijven, zou ook kunnen profiteren van het betere klimaat in de VS (10 % van de omzet).

 

De beleggers lijken zich stilaan te realiseren dat het Belgische Nyrstar (+11,7 %) een strategische ommezwaai heeft gemaakt en dat een steeds groter deel van de bedrijfswinst afkomstig is van de ontginning van zink die veel rendabeler is dan het smelten. Dat belooft voor de volgende jaren een spectaculaire winststijging. De fusie- en overnamegolf die in de sector op gang komt, verleent het aandeel een extra speculatief tintje. De Australische mijngroep Aditya Birla Minerals (-13,8 %) waarvoor we in juni 2011 een eerste aankoopadvies gaven, heeft daarentegen niet geprofiteerd van de risicoappetijt van de beleggers. De groep kan de huidige boom van de koperprijzen maar met vertraging in haar verkoopprijzen doorrekenen. De afhankelijkheid van één grote klant rechtvaardigt een risicograad van 4.

 

Wijzigingen risicograad

De risicograad van een aandeel evolueert in functie van het reilen en zeilen van de onderneming. Zo hebben we de risicograad van Axa en van Zurich Financial Services van 4 naar 3 verlaagd nadat beide voldoende solide balansen hadden voorgelegd om de schuldencrisis het hoofd te bieden.
Voor Nasdaq OMX (+15,9 %; houden) deden we hetzelfde omdat het risico op een grootscheepse overname kleiner is geworden. Ook Teleflex (+17 %; houden) kreeg een 3 omdat de problemen i.v.m. de overname van Arrow (30 % van de omzet) opgelost zijn.

 

Veolia Environnement (-13,4 %) heeft een drastische herstructurering aangekondigd die de tanende rentabiliteit moet opkrikken. Tegen eind dit jaar moet de schuldenlast absoluut afgenomen zijn. Een moeilijke opgave. We verhogen de risicograad van 3 naar 4. Blijft een gokje waard.

 

Voor echte durvers

Sommige avonturen lopen slecht af. Zo is de notering van China Medical Services (-63,6 %) dat we sinds januari 2011 opvolgen, geschorst wegens gebrek aan transparantie van de boekhouding. Verkopen zodra dat mogelijk is. En de crisis in de sector van de zonne-energie heeft JinkoSolar (+81,3 %) dat we in april 2011 rond 30 USD kochten tot minder dan 5 USD doen terugvallen, voordat hij weer opveerde tot ca. 8 USD. Houden. We blijven wel Agfa Gevaert (-22,4 %) kopen. Het aandeel van de groep die actief is in een sector in volle technologische overgang lijdt onder de hoge zilverprijzen en het is niet uitgesloten dat 2012 weer verliesgevend zal zijn. Maar de koers bedraagt nauwelijks 25 % van de boekwaarde. Ook BP (+25,9 %) blijven we kopen. De markt heeft nog te weinig vertrouwen in het vermogen van de groep om de gevolgen van de olieramp in de Golf van Mexico te boven te komen en het aandeel blijft fors ondergewaardeerd.

 

Variaties tussen de slotkoersen van 01/10/11 en 17/02/12


Deel dit artikel