Analyse
Hoeveel is Facebook waard? 6 jaar geleden - donderdag 23 februari 2012

We hebben het recent aangegeven: de socialenetwerksite Facebook komt binnenkort naar de beurs.

Heel wat beleggers wachten met ongeduld op de beursintroductie van facebook. Maar de vraag die op ieders lippen brandt, is tegen hoeveel zal de groep worden gewaardeerd? Het prospectus dat recent bij de Amerikaanse beursautoriteiten (SEC) werd neergelegd, laat niet toe om reeds op deze vraag te antwoorden. Het is dus afwachten tot wanneer een introductieprijs(vork) zal worden gepubliceerd. Dit zal pas enkele weken voor de beursintroductie, die voorzien is voor april of mei, gebeuren.

 

Nochtans worden de aandelen van Facebook reeds verhandeld op de virtuele aandelenmarkten SharesPost of SecondMarket. Op deze online platformen worden transacties geregeld tussen opportunistische beleggers, meestal professionelen (risicokapitaalmaatschappijen, institutionelen, grote bedrijven zoals Microsoft of individuen zoals Bono, de zanger van de rockgroep U2). Via deze weg hebben ze reeds aandelen van Facebook gekocht in de hoop die met een winst te verkopen eenmaal het bedrijf naar de beurs gaat.

 

Is het mogelijk om op basis van de prijzen waartegen op deze platformen wordt verhandeld een waarde te plakken op Facebook? Volgens de laatste transacties op SharesPost zou de waarde rond de 100 miljard dollar liggen. In 2009 schommelde die nog tussen de 5 à 13 miljard dollar … De nieuwe gekte rond internetwaarden heeft de biedingen snel doen oplopen waardoor er zich volgens ons een speculatieve zeepbel aan het vormen is, nog voor het aandeel zijn intrede op de beurs heeft gedaan.

 

Nasdaq op hoogste niveau sinds meer dan 10 jaar

Toen in december 2011 bekend raakte dat Facebook naar de beurs zou komen, was de vraag naar technologiewaarden in het algemeen en internetaandelen in het bijzonder niet bij te houden. Op een kleine twee maanden steeg de Nasdaq Composite index, die alle aandelen van deze technologierijke beurs samenbrengt, met een kleine 20 % tot het hoogste niveau in meer dan tien jaar. Het huidige koerspeil ligt evenwel nog een flink eind onder de top van maart 2000, net voor de internetzeepbel uiteenspatte. Nu de Amerikaanse economie steeds meer tekenen van een heropleving laat optekenen, lijken beleggers te redeneren dat de technologiesector met volle teugen zal profiteren van dit herstel.

 

Deel dit artikel