Analyse
Facebook in de startblokken 6 jaar geleden - vrijdag 3 februari 2012

Facebook gaat naar de beurs, een nieuwe mijlpaal voor het sociale netwerk.

De situatie begint uit te klaren voor de sociale netwerksite Facebook. De beursintroductie begint vorm te krijgen (het eerste prospectus werd neergelegd). De groep hoopt dat de operatie 5 à 10 miljard dollar oplevert, wat haar totale waarde volgens de eerste ramingen op zowat 100 miljard dollar zou brengen. Daarmee zou Facebook een grotere beurskapitalisatie hebben dan Visa (73 miljard) of Amazon (80) en even groot als McDonalds.
Er werd nog geen datum bekendgemaakt, maar mogelijk vindt de IPO nog vóór de zomer plaats.

 

Maar ondanks het prospectus van 197 bladzijden blijven er veel vragen onbeantwoord, vooral wat de prijs betreft waartegen het aandeel naar de beurs gebracht wordt en de bestemming van het opgehaalde kapitaal. De groep geeft niet veel informatie over haar strategie, tenzij dat ze Google als haar belangrijkste concurrent beschouwt. De heerschappij over het internet wordt de inzet van een frontale strijd tussen beide rivalen.

 

En dan is er ook de vraag welk groeiritme men van de onderneming mag verwachten en hoe ze de concurrentie het hoofd zal bieden en haar 845 miljoen leden zal rentabiliseren. Wij komen er nog op terug.

 

We wijzen er wel op dat een particuliere belegger die niet in de VS woont niet aan de operatie kan deelnemen. Die kan de aandelen maar kopen wanneer ze eenmaal aan de beurs noteren.

 

Deel dit artikel