Analyse
Consolidatiegolf op grondstoffenmarkten? 6 jaar geleden - vrijdag 10 februari 2012

De Zwitserse tradingspecialist Glencore laat van zich spreken door toenadering te zoeken bij zijn landgenoot Xstrate, de vierde grootste producent van grondstoffen ter wereld. Is hiermee de consolidatiebeweging in de mijnbouwsector op gang geschoten?

Sleutelfactor: de grootte

In de mijnsector is de taille van groot belang wil men succes hebben. Het grootste deel van het grondstoffenaanbod is in handen van enkele wereldwijd actieve mastodonten. De markt van ijzererts is daar een mooi voorbeeld van: BHP Billiton, Vale en Rio Tinto zijn met zijn drieën goed voor 75 % van de markt (aan de vraagzijde is er evenmin een grote spreiding aangezien China 70 % van het wereldwijd geproduceerd ijzererts voor zijn rekening neemt). Ook de kopermarkt spreekt boekdelen: het metaal komt vooral uit Chili via de staatsholding Codelco (en China consumeert 43 % van de wereldproductie). Om een sterke onderhandelingspositie te hebben, moet men dus een zekere omvang hebben.

Een voldoende grote omvang zorgt er ook voor dat heel wat schaalvoordelen kunnen worden gerealiseerd. De sector vereist immers zware investeringen (ondermeer in de bouw van spoorwegen) terwijl de vaste kosten niet van de poes zijn (de veiligheidsnormen respecteren doet het kostenplaatje almaar oplopen).
Goede timing

Met het groeiherstel in de VS en de verdere vestedelijking in China hebben investeerders opnieuw de smaak van het risico te pakken en storten ze zich opnieuw op grondstoffen. Het mag niet verbazen dat de grondstoffenprijzen opnieuw in de lift zitten en een nieuwe golf van fusies en overnames de sector kan overspoelen. Want voor groepen op zoek naar groei en beschikkend over aanzienlijke oorlogskassen, is externe groei dikwijls de enige manier om winstgroei te boeken. En na de daling van de prijzen En na de terugval van de prijzen in 2008 is de sector verplicht geweest te saneren in 2009 waardoor de mijnbouwgroepen vandaag de mogelijkheid hebben de schulden op te drijven en grote verrichtingen te beogen.

De fusie van Glencore-Xstrata zou de start kunnen zijn van de consolidatie binnen de sector. Rekening houdend met de omvang van de grote jongens zouden de doelwitten kleinere kapitalisaties kunnen zijn. Om die redden beschouwen we de Belgische groep Nyrstar, die al een tijdje zijn mijnbouwactiviteiten aan het uitbreiden is, als een doelwit.

 

Gevaar voor de aandeelhouder?

Dergelijke overnames zijn evenwel niet altijd de beste optie voor de kleine aandeelhouder van het doelwit of de overnemer. De synergieën compenseren zelden de noodzakelijke herstructureringskosten. De aankoop van Xstrata door Glencore toont dit reeds aan. Voor de directie van Glencore (waarvan de CEO 10 % in handen heeft) is het een mooie gelegenheid om mijnen binnen te halen tegen een mooie prijs terwijl de CEO van Xstrata aan het hoofd komt te staan van de nieuwe entiteit. Maar de kleine aandeelhouder van Xstrata moet tevreden zijn met 2,8 aandelen Glencore. Rekening houdend met de waardering van Glencore (62 miljard dollar) en de beperkte synergiemogelijkheden, zou de aandeelhouder van Xstrata volgens ons beter af zijn indien de groep onafhankelijk blijft.

 

Onze adviezen

 - We raden u aan de nieuwe entiteit Glencore Xstrata International links te laten liggen.

- In de mijnbouwsector raden we Nyrstar aan. 70 % van de operationele winst (buiten afschrijvingen) zal tegen 2014 van de mijnen zelf komen.

 

Om profijt te halen uit het herstel van de koperprijzen na de terugval in 2011 schuiven we nog steeds de aandelen Amerigo Ressources en Aditya Birla naar voor.

 

U mag ook Rio Tinto houden.

 

- Op het vlak van olie en gas zijn er ook opportuniteiten aangezien de prijzen van deze grondstoffen door de toename van de vraag (vooral gas) ook verder zouden moeten stijgen. Een prijsstijging waarvan de geïntegreerde oliegroepen (actief voor telkens de helft in gas en olie) zullen profiteren. Onze favoriet is Chevron, maar ook Repsol, Total en BP vinden we koopwaardig.Amerigo en Aditya: waar kopen?

Het Canadese aandeel Amerigo Resources, genoteerd op de beurs van Toronto, is bij alle brokers beschikbaar (ISIN CA03074G1090; ticker ARG). De kosten zijn redelijk bij BinckBank (19,75 EUR voor een order van minder dan 5 000 EUR, zonder bewaarloon). Fortuneo is iets interessanter in zijn Trader tarief (11 EUR voor een order van minder dan 2 500 EUR; 12,50 EUR voor minder dan 5 000 EUR, zonder bewaarloon).


Het Australische aandeel Aditya Birla Minerals, genoteerd te Sydney (ISIN: AU000000ABY1, ticker ABY) is niet overal beschikbaar (niet bij BinckBank). Dikwijls is een telefonisch order vereist. Let er wel op dat de aankoop niet via een andere beurs dan Sydney gebeurt (lage liquiditeiten, risico op grote koersbewegingen). Weet ook dat de kosten voor de Australische beurs fors kunnen oplopen. Bij Fortuneo kost een order van minder dan 5 000 EUR 150 EUR ! Bij Deutsche Bank kost dezelfde transactie (enkel telefonisch) 30 EUR (wel met bewaarloon). Bij Saxo Bank zal het order slechts ±21 EUR bedragen en bij Lynx ±8,25 EUR (zonder bewaarloon en via het internet), maar de handelsplatformen van de twee brokers zijn wel redelijk ingewikkeld.

 

 

 

Deel dit artikel