Analyse
Wat doen bedrijven met eigen ingekochte aandelen? 6 jaar geleden - donderdag 19 januari 2012

Vorig jaar hebben ontelbare bedrijven enorme hoeveelheden van hun eigen aandelen gekocht. We vroegen ons af waarom. Wat doen ze trouwens met die aandelen?

Zeer actief

Vorig jaar waren bedrijven overal ter wereld zeer bedrijvig om eigen aandelen in te kopen. We kunnen heel wat voorbeelden geven zoals de Amerikaanse technologiekleppers IBM en Cisco die voor miljarden dollars eigen aandelen terugkochten of Bouygues dat twee maanden geleden nog een programma opzette om maar liefst 11,7 % van zijn eigen aandelen terug te kopen. Ook in ons land waren heel wat bedrijven zeer actief zoals bijvoorbeeld Ageas, Colruyt, Nyrstar en Softimat.

 

Lage koers of te veel cash

Heel wat bedrijven willen met die aankoopprogramma’s een signaal naar de markt sturen en aangeven dat ze hun koers te laag vinden. Onlogisch is dit niet, bedrijven zelf zijn immers uitstekend geplaatst om de waardering (en de vooruitzichten) in te schatten. Andere bedrijven kopen dan weer aandelen omdat ze op een berg liquiditeiten zitten en niet weten wat ermee aan te vangen. Veel bedrijven hebben de voorbije jaren immers flink in de kosten gesnoeid en hun investeringen gezien de onzekerheid teruggeschroefd waardoor ze meer cash ter beschikking hebben.

 

Vernietigen of overnames

De meeste bedrijven vernietigen de ingekochte aandelen waardoor het aantal aandelen vermindert en de winst per aandeel verhoogt. Ze hopen dan dat de koers van het aandeel er profijt kan uithalen. De onderneming keert op deze manier feitelijk geld uit aan de aandeelhouders als aanvulling bij of als fiscaal interessanter alternatief voor het dividend. Andere bedrijven houden dan weer hun eigen aandelen achter de hand om overnames mee te financieren. Ze kopen bijvoorbeeld een participatie in een onderneming en betalen voor het aandelenpakket van het over te nemen bedrijf met eigen aandelen.

 

Goede zaak?

Hoewel de inkoop van eigen aandelen over het algemeen als goed nieuws wordt onthaald, leidt het niet automatisch tot een koersstijging. Alles hangt af van de vraag wanneer de terugkoop precies gebeurt en waarom. Als het is om de koers te ondersteunen na de publicatie van slecht nieuws en een zware koersdaling dan zal de terugkoop niet het gewenste effect hebben. Een onderneming die haar liquiditeiten gebruikt of schulden aangaat om eigen aandelen te kopen gebruikt dit geld niet voor andere zaken, zoals investeringen en ze vermindert haar eigen middelen en vergroot op die manier haar eigen financiële risico. Is het bedrijf er van overtuigd dat haar koers te laag is en beschikt ze over voldoende financiële slagkracht om aandelen in te kopen dan is dat een sterk signaal. Een koersstijging is in dit geval veel waarschijnlijker.

 

Deel dit artikel