Analyse
Transcom: strijd nog niet gewonnen 6 jaar geleden - vrijdag 6 januari 2012

De crisis die Transcom doormaakt, vereist een drastische herstructurering. Geen makkelijke opdracht voor het nieuwe management.

Ook na de koersval blijft het aandeel duur.
Verkopen.

De recentelijk doorgevoerde kapitaalverhoging (500 miljoen SEK op een beurskapitalisatie van 600 miljoen) geeft financiële zuurstof aan de groep, die kampt met een buitensporige schuld en een tanende activiteit. Over de eerste drie kwartalen van 2011 daalde de omzet met bijna 7 % en de herstructureringskosten duwden het resultaat in het rood. Of Transcom na de operatie nu opnieuw zal groeien, is nog geen uitgemaakte zaak. Gezien de vooruitzichten voor de westerse economieën is de kans op een stevige omzetstijging beperkt. Tot 2013 zien we weinig redenen voor optimisme. Algemener zal de strategische koers van Transcom verduidelijkt moeten worden, meteen een zware opdracht voor de nieuwe topman. Het repatriëren van de hoofdzetel vanuit Luxemburg naar Zweden kan een eerste stap zijn in de goede richting als die toelaat het beheer van de groep en de beslissingname beter in handen te nemen en het dus niet bij een symbolische zet blijft. In afwachting tippen we op een winst per aandeel van resp. 0,09 en 0,15 SEK voor 2012 en 2013, t.o.v. een verwacht verlies van 6,2 SEK voor 2011. Die verbetering zal vooral te danken zijn aan kostenbesparingen.

 

Koers op het moment van de analyse : 0,48 SEK

 

Transcom is de Zweedse specialist inzake klantenservice. De groep haalt 86 % van haar omzet uit de uitbesteding van klantendiensten. Het bedrijf beheert de klantenportefeuille van bedrijven via 75 callcenters in 30 landen: werving van nieuwe klanten (telemarketing), verbeteren van de klantenbinding, hot lines… De groep levert ook juridische diensten, marktonderzoeken en vertalingen. Haar belangrijkste klanten komen uit de telecomsector (63 % van de inkomsten) met grote namen als Vodafone, Orange, BT… en uit de financiële wereld (15 %) met o.m. Santander, American Express, HSBC…

 

Deel dit artikel