Analyse
Total blijft doordacht investeren 6 jaar geleden - maandag 9 januari 2012

Total investeert in veelbelovende gaslagen. Het aandeel won 22 % sinds ons aankoopadvies op 28/09 maar houdt o.i. nog potentieel over.

Goedkoop aandeel.
KOPEN.

 

Total mikt voor zijn groei steeds meer op gas, dat overvloediger aanwezig is dan olie en minder duur is om te ontginnen. De recentste investering is een belang in Chesapeake (nimmer twee 2 voor gas in de VS) met het oog op de verdere ontwikkeling van niet-conventioneel gas (schaliegas) in de VS. Net zoals zijn concurrenten is Total niet van plan de belangrijke gasreserves in gesteentelagen zomaar te laten voor wat ze zijn. Er zijn onzekerheden (ecologisch, financieel, wetgeving, enz.) maar het is wel de extractie van dat niet-conventioneel gas dat de VS tot 's werelds grootste producent maakt. Wellicht valt hier voor Total veel te rapen, want het schaliegas wordt lokaal verbruikt, en in de VS blijven de gasprijzen, i.t.t. in Europa, stijgen. Hoewel men verwacht dat de extractiekosten zullen stijgen, handhaven ook de prijzen zich op een hoog niveau, waardoor de marges niet in gevaar komen. De cash die gegenereerd wordt, moet toelaten om te blijven investeren en het dividend intact te houden (5,7 % bruto). De "return on investment" zal niet onmiddellijk zijn, maar er zal wel een positief effect zijn de productie van Total over een drietal jaar. Voor 2012 en 2013 handhaven we onze winstramingen op 5,47 en 5,74 EUR.

 

Koers op het moment van de analyse : 39,86 EUR

 

Total is een geïntegreerde Franse olie- en gasgroep, nummer 5 op wereldniveau (van exploratie en productie over raffinage tot distributie).

 

Deel dit artikel