Analyse
Solvay: tweede notering 6 jaar geleden - dinsdag 24 januari 2012

De chemiegroep Solvay noteert sinds 23 januari ook op Euronext Parijs. Deze dubbele notering verandert weinig tot niets want er blijft één orderboek bestaan zoals voorheen.

Correct gewaardeerd aandeel.
HOUDEN.

Solvay zal vanaf maandag 23 januari naast Euronext Brussel ook op de zusterbeurs van Euronext Parijs noteren. De dubbele notering komt er na een zogenaamde procedure van rechtstreekse toelating. Dit betekent dat het puur om een beurstechnische ingreep gaat en er geen aandelenemissie moet worden doorgevoerd of andere voorwaarde vervuld. Van de ene dag op de andere noteert het aandeel op twee verschillende beurzen in plaats van op één, niet meer niet minder.

Voor de aandeelhouder verandert er eigenlijk niets want op Euronext wordt gewerkt met één orderboek. Er is met andere woorden één prijs met één vraag- en aanbodzijde (bid en ask). Op de koersborden van Brussel en Parijs zal het orderboek dus volledig identiek zijn. Dit houdt tevens in dat aandeelhouders van Solvay die hun stukken op de Brusselse beurs hebben gekocht, ze ook zullen kunnen verhandelen op Parijs en omgekeerd maar van arbitrage zal dus geen sprake zijn. Arbitrage is gebruik maken van kleine prijsverschillen tussen twee markten waarop hetzelfde aandeel noteert om er profijt uit te halen.

Voor Solvay is deze stap de logica zelve. Na de overname van de Franse chemiegroep Rhodia in 2011 is Frankrijk immers nog belangrijker geworden voor de Belgische groep. Solvay verhoogt zijn visibiliteit niet alleen bij de (kleine) Franse aandeelhouders, die fors zijn toegenomen na het inlijven van Rhodia, maar ook bij de Franse pers en analisten, die het aandeel nauwkeuriger zullen opvolgen. Solvay zelf verwacht dat de toegenomen interesse vanuit Parijs de liquiditeit van het aandeel zal verhogen en het dus meer zal worden verhandeld.

 

Koers op het moment van de analyse : 77,31 EUR

 

De Belgische groep Solvay heeft zopas haar farmadivisie verkocht aan het Amerikaanse Abbott Laboratories. De groep heroriënteert nu op chemie en plastics en wil haar aanwezigheid in de groeilanden opvoeren.

 

Deel dit artikel