Analyse
Resilux: een koopwaardig aandeel? 6 jaar geleden - vrijdag 27 januari 2012

Loont het de moeite loont om het Belgische aandeel Resilux te kopen ? Ons antwoord.

Een gezonde groep

Resilux (55 EUR) is gespecialiseerd in pet-verpakkingen voor de voedingsindustrie (flessen voor water, olie, melk …). De groep die tussen 2005 en 2007 haar schulden afbouwde, kan nu bogen op een gezonde financi-ele structuur. De schulden bedragen 45 % van het eigen vermogen.Een voorzichtige strategie

Gewapend met een flinke voorraad liquiditeiten is de groep de internationale toer opgegaan, hoofdzakelijk in Europa (Spanje, Rusland …). Terwijl België in 2006 nog 30 % van de bedrijfswinst leverde, was dat aandeel in 2010 gekrompen tot 18 %. Resilux is van plan om die expansiestrategie voort te zetten om van de groei van de pet-markten te profiteren. Zo waagt de groep zich ook op aanverwante domeinen zoals cosmetica. De diversificatie blijft echter te beperkt. Gezien de voorzichtigheid van de directie verwachten wij geen omvangrijke of riskante investeringen die de financiële gezondheid van de groep in gevaar brengen. Intussen blijft Resilux een kleine groep (230 miljoen euro omzet, beurskapitalisatie van 100 miljoen euro) die het in een overnamestrijd moeilijk zou kunnen halen van een grotere concurrent.Recente resultaten

De laatste jaren is de omzet van Resilux met gemiddeld 8,5 % per jaar gegroeid en dat moet in de toekomst zo kunnen blijven. In 2007 kon de groep opnieuw met positieve resultaten uitpakken en de 1,70 EUR winst per aandeel van toen is intussen gestegen tot 6,40 EUR in 2010 en een (geraamde) 5,70 EUR voor 2011. Dankzij de herstructurering en de schuldafbouw was Resilux in staat om de crisis van 2009 het hoofd te bieden en dat jaar een eerste dividend uit te keren (1,125 EUR netto in 2010).

 

 

Besluit

Resilux is een kleine, voorzichtig beheerde groep. Er is veel te zeggen voor haar strategie van geleidelijke geografische expansie, maar de investeringen die nodig zijn om de groei te verzekeren beperken haar vermogen om een dividend uit te keren (pay-out van 25 %).

 

Rekening houdend met het zwakke dividendrendement (2,3 % netto) is het aandeel tegen de huidige koers allesbehalve een koopje. Afblijven.

 


Deel dit artikel