Analyse
Prudential houdt goed stand dankzij Aziƫ 6 jaar geleden - vrijdag 6 januari 2012

Prudential is minder blootgesteld aan Europa dan veel van zijn concurrenten en verloor sinds januari 2011 slechts 4 %, t.o.v. zowat 15 % voor de hele verzekeringssector.

Het aandeel is correct gewaardeerd. 
Houden.

 

Prudential bevestigde recentelijk zijn groeidoelstellingen in Azië, waaronder een verdubbeling van de winst tussen 2009 en 2013. Gezien de voordelige vergelijkingsbasis (2010 zeer slecht) en de huidige economische context, is het gevaarlijk te extrapoleren, maar hoe dan ook tonen de resultaten over de eerste 9 maanden van 2011 (omzetstijging van 19 % zonder India) dat de groep op de goede weg is. Er is wel een vertraging merkbaar in Azië, maar de regio blijft veelbelovend voor Prudential, o.a. dankzij de opkomst van de middenklasse, de gestegen koopkracht en de eerste aanzet naar sparen. De groep toont zich selectief in haar marktkeuzes, versterkt zich in landen waar nog maar weinig levensverzekeringen worden gekocht (o.a. Indonesië, Maleisië en Vietnam), maar mengt zich niet in de debatten in China, waar de concurrentie van lokale spelers te groot is. Enig minpunt is dat Prudential niet immuun is voor de crisis in Europa en door de lage rentestand (slecht voor de rentabiliteit) zal de winst voor het tweede halfjaar 2011 lager uitvallen dan in het eerste. In die context mikken we op een winst per aandeel van resp. 54 en 60 p. voor 2012 en 2013, t.o.v. 57 in 2011.

 

Koers op het moment van de analyse : 635,50 pence

 

Prudential is een Britse verzekeraar die gespecialiseerd is in levensverzekeringen en in vermogensbeheer. De groep is actief in Europa, in de VS en in Azië (23 % van de winst de bedrijfswinst). De poging begin 2010 om de activiteiten van verzekeraar AIG in China over te nemen, mislukte.


Deel dit artikel