Analyse
IBA vindt financiƫle partner 6 jaar geleden - donderdag 12 januari 2012

IBA heeft eindelijk een partner gevonden om de kosten van de investeringen in de medische tracers te delen. Zo krijgt de groep wat zuurstof, maar of de activiteit op termijn rendabel zal worden is daarmee niet gegarandeerd.

Na de enthousiaste reactie van de koers is het aandeel opnieuw duur.
VERKOPEN.

 

IBA en het Amerikaanse investeringsfonds SK Capital Partners gaan een joint venture oprichten waarin de (verlieslatende) radioactieve tracers ondergebracht worden. IBA blijft voor 40 % eigenaar van de bestaande merkloze tracers voor medische diagnose en voor 50 % van de eigen (gepatenteerde) molecules in ontwikkeling waarop hogere winstmarges mogelijk zijn. De deal levert IBA 100 miljoen euro op, waarmee het probleem van de financiering van de ontwikkeling van eigen molecules is opgelost en de groep nieuwe middelen ter beschikking krijgt voor haar expansie (overnames, O&O …). De operatie die een (zeer) hoge waarde toekent aan de divisie tracers (6,67 EUR per aandeel) brengt een boekhoudkundig verlies van waarschijnlijk 0,45 EUR per aandeel met zich omdat de geschatte waarde van de eigen molecules veel lager ligt dan het bedrag waarvoor ze in de balans ingeschreven waren. 2011 zal dus in het rood eindigen. Daarna zal de operatie het resultaat positief beïnvloeden, al verwachten we tegen 2014 slechts 0,26 EUR winst per aandeel en zullen de medische tracers dan volgens ons nog altijd niet winstgevend zijn.

 

Koers op het moment van de analyse: 6,16 EUR

 

IBA is een Belgisch bedrijf dat zich toelegt op de strijd tegen kanker en dat deeltjesversnellers voor medisch en industrieel gebruik produceert. De groep produceert en verdeelt ook medische tracers en investeert momenteel zwaar in de ontwikkeling van eigen molecules.

 

 

Deel dit artikel