Analyse
France Telecom heeft Zwitserse activiteiten verkocht 6 jaar geleden - vrijdag 6 januari 2012

FT verkocht haar Zwitserse dochter, de grootste operatie sinds meerdere jaren. De opbrengst zal niet volstaan om het dividend op peil te houden.

Het aandeel blijft wel goedkoop.
KOPEN.

 

De Zwitserse dochter stond sinds juli in de etalage en werd uiteindelijk verkocht aan Apax Partners. De groep had weinig andere mogelijkheden nadat het fusieproject met de nummer 2 op de Zwitserse markt (Sunrise) in april 2010 afsprong. De verkoop bracht 1,6 miljard euro op (iets minder dan gehoopt), waarvan de helft gebruikt zal worden voor de terugkoop van eigen aandelen. Er staan nog een aantal kleinere verkoopoperaties op stapel (belang in het Oostenrijkse One en in het Portugese Sonaecom). In Europa concentreert de groep zich op die landen waar ze sterk staat, waaronder Frankrijk (±60 % bedrijfsresultaat). Daar neemt de concurrentie toe (binnenkort vierde mobiele operator, Free Mobile), wat weegt op de rentabiliteit en FT dwingt om te blijven investeren om de kwaliteit van haar netwerk op peil te houden (4G-licenties). Daarnaast zet FT haar ontwikkeling in Afrika en het Midden-Oosten voort. Gezien de nog altijd hoge schuldenlast en de sombere economische vooruitzichten, verwachten we voor boekjaren 2012 en 2013 een dividend van slechts 1,20 EUR bruto (de groep mikt op 1,40). Voor de winst per aandeel tippen we op 1,60 EUR in 2011 en 2012 en op 1,62 EUR voor 2013.

 

Koers op het moment van de analyse: 11,90 EUR

 

France Telecom is de grootste Franse telefoonoperator (vaste en mobiele telefonie, internet, televisie …). De groep is ook goed ingeplant in het Verenigd Koninkrijk en in Spanje waar ze opereert via het commerciële merk Orange. Mikt op Afrika en het Midden-Oosten om haar groei te stimuleren.

 

Deel dit artikel