Analyse
Een gelukkig 2012? 6 jaar geleden - donderdag 5 januari 2012

We wensen u een gelukkig jaar, een goede gezondheid en een grote portie geduld.

Het ziet ernaar uit dat 2012 voor de westerse bedrijven niet direct een feest zal zijn. Zo heeft Telefónica nu al aangekondigd dat het dividend m.b.t. het boekjaar 2012 zal verlaagd worden, terwijl Oracle waarschuwt dat de verkoop van computermateriaal achteruitgaat en Logica de vraag naar informaticadiensten ziet vertragen. Een en ander doet ons vermoeden dat de bedrijven, ten minste in het begin van het jaar, hun investeringen zullen terugschroeven en/of uitstellen. De laatste tijd regent het dan ook winstwaarschuwingen, vooral in de banksector en bij de grondstoffenproducenten en de autoconstructeurs, twee sectoren die erg gevoelig zijn voor de recessie die in Europa verwacht wordt. De (defensieve) sectoren gezondheid, voeding en consumptiegoederen zijn minder pessimistisch.

 

Een andere vraag die de beleggers zal bezighouden is of de bedrijven aan de nodige middelen zullen geraken om hun business te doen draaien. Welnu, als de banken de kredietkraan toe houden, riskeert dat een probleem te worden. De kans is reëel dat de financieringskosten oplopen, maar om de schok te verzachten zullen de bedrijven zich op kortere termijn herfinancieren. Vele beschikken bovendien over een mooie spaarpot, zodat een paniekreactie zoals in 2009 zal kunnen vermeden worden mocht de situatie nog verslechteren.

 

Volgens ons zal de eerste helft van 2012 met de nog altijd niet bedaarde crisis van de overheidsschulden net als de afgelopen maanden erg onstabiel zijn. We verwachten een stroom slechte bedrijfsresultaten voor het vierde kwartaal 2011 en vooral voor het eerste semester 2012. De beurs zal daar niet noodzakelijk negatief op reageren aangezien het gros van dat slechte nieuws al in de koersen zit. Daarna zullen we een beter zich hebben op de ernst van de Europese crisis, op de staat waarin de Chinese en de Braziliaanse economie verkeren, op de evolutie van de consumptie in de VS … op het einde van het eerste semester.

 

Als blijkt dat het ergste achter de rug is, kan de risicobereidheid terugkeren en de beurs een duwtje geven. Dan kunnen we wat agressiever beleggen in te zwaar afgestrafte cyclische aandelen. Intussen wensen wij u een gelukkig jaar, een goede gezondheid en een grote portie geduld.

 

Deel dit artikel