Analyse
Deceuninck sluit 2011 met positieve cijfers af 6 jaar geleden - donderdag 26 januari 2012

We hadden het voorzien: de groep is erin geslaagd om 2011 met positieve cijfers af te sluiten. Dat zou ook dit jaar zo zijn. Het aandeel noteert volgens ons onterecht onder zijn boekwaarde (±2 EUR).

Een koopje voor wie niet bang is van wat risico. 
Kopen.

 

In het vierde kwartaal viel de omzet nog verder terug (-9,1%, tegen -8,2 % in het derde kwartaal). Voor heel 2001 bedroeg de daling 3,9 % (conform de door de groep voorgestelde vork). De achteruitgang was behalve aan de lagere verkochte volumes (-6,9 %) ook te wijten aan de daling van de Turkse lira (-15,8 %) en van de Poolse zloty (-11,1%). Dankzij een betere geografische verdeling van de verkoop en de verhoging van de verkoopprijzen (doorrekenen hogere pvc-prijzen) bleef de schade echter beperkt. Sinds enkele maanden stijgt de prijs van sommige additieven nog, maar stabiliseert die van pvc. De verkoopprijzen zullen niet veel meer stijgen en er is geen nieuwe herstructurering gepland. Gezien de conjunctuur en de besparingen in Europa, dreigt een krimp van de renovatiemarkt (70 % van de omzet). Maar de zachte winter is wellicht een meevaller voor Deceuninck. De groep moet ook marktaandelen kunnen winnen (na zowat 3 jaar herstructureren is haar concurrentiepositie hersteld). Wij houden voor 2012 rekening met een stagnatie van de omzet. De kleine toename van de marges dankzij de prijsstijgingen moet een winst per aandeel van 0,08 EUR mogelijk maken.

 

Koers op het moment van de analyse : 1,11 EUR

 

Het Belgisch bedrijf Deceuninck is de grootste producent ter wereld van pvc-profielen, van het ontwerp tot de extrusie, voor de bouwsector (deuren, ramen…). De groep realiseert 43 % van haar omzet in Oost-Europa, Duitsland en Turkije. De rest van West-Europa is goed voor 47 % en de VS voor 10 %. 

 

 

Deel dit artikel