Analyse
Beursweek 6 jaar geleden - maandag 2 januari 2012

Beleggers aarzelen.

 

De westerse beurzen wisten tijdens de feestdagen niet goed van welk hout pijlen te maken. Enerzijds waren er goede economische indicatoren vanuit de VS en Duitsland, anderzijds was er opnieuw grote onzekerheid rond de bankaandelen. De beleggers verkozen dan ook een veeleer afwachtende houding. De S&P 500 en de Nasdaq gaven vorige week respectievelijk 0,6 en 0,5 % prijs, de Stoxx Europe 50 kon 1,1 % hoger klauteren.

 

Softwareproducent Oracle, die vaak als een goede indicator wordt beschouwd voor de mate waarin bedrijven in technologie investeren, maakte kort voor kerstdag ontgoochelende kwartaalresultaten bekend (verkoop computermaterieel -15 %). Sectorgenoot SAP kon toch 0,7 % winst boeken.IBM (houden) gaf 0,4 % prijs;
Bij de IT-diensten verlaagde het Amerikaanse Accenture zijn winstdoelstelling voor 2012. Cap Gemini verloor 2,1 %.

 

De prijs voor een vat ruwe olie in New York bleef rond de 100 USD schommelen, ondanks het feit dat de spanning met Iran steeds hoger oploopt. Als de VS en Europa een nieuw embargo zouden opleggen, dreigen Ahmadinejad en de zijnen ermee de zeestraat van Hormuz te blokkeren, een zeer belangrijk transitpunt (tussen Perzische Golf en Golf van Oman) naar de rest van de wereld. Niettemin bleef de oliesector stabiel (-0,1 %) en blijft hij ook goedkoop: onze voorkeur gaat naar Chevron (- 1 %) en Royal Dutch Shell (+ 0,8 %).

 


Deel dit artikel