Analyse
Aandelensplitsing: waarom? 6 jaar geleden - woensdag 18 januari 2012

De gediversifieerde groep Texaf, gespecialiseerd in Congo, gaat indien de aandeelhouders hun fiat geven binnenkort zijn aandeel splitsen in tien. Waarom voeren bedrijven eigenlijk dergelijke splitsingen door?

Armer noch rijker

Texaf, genoteerd op Euronext Brussel, is een holding die exclusief op Congo focust en drie pijlers telt: steengroeven voor de wegenbouw, bouw en onderhoud van mijnwagens en vastgoed. De groep gaat op 9 februari haar aandeelhouders tijdens een buitengewone algemene vergadering vragen om het aandeel te splitsen in 10. Indien de aandeelhouders hun ja-woord geven, in zowat alle gevallen is dat een pure formaliteit, dan zal de aandeelhouder tien keer zoveel aandelen Texaf bezitten maar de koers van het nieuwe aandeel zal 10 keer lager liggen dan die van het oude.

 

Heeft een aandeelhouder bijvoorbeeld 100 aandelen Texaf in portefeuille tegen een waarde van 184 EUR (koers op 17 januari), goed voor een totale waarde van 18 400 EUR, dan zal hij na de goedkeuring 1 000 aandelen in portefeuille hebben met een waarde van 18,4 EUR per aandeel, ook goed voor een positie met een waarde van 18 400 EUR. Een aandelensplitsing maakt u dus armer noch rijker.

 

Liquiditeit

Het bedrijf treedt hiermee in de voetsporen van talloze andere ondernemingen zoals onder meer Colruyt (opgesplitst in 5), D’Ieteren (in 10), Bekaert (in 3) en Umicore (in 5) die de laatste jaren ook een aandelensplitsing hebben doorgevoerd. In alle gevallen lag de beurskoers boven de 100 EUR, een grens waar men blijkbaar liever niet boven noteert. Met een splitsing wil men het aandeel aantrekkelijker maken voor de kleine belegger en de liquiditeit en verhandelbaarheid in het aandeel verhogen. Een belegger stapt nu eenmaal sneller in een aandeel met een lagere koers, zeker als hij slechts een beperkt bedrag wenst te beleggen. Bovendien associeert hij een hoge koers vaak automatisch met een dure waardering, wat natuurlijk volkomen onjuist is.

 

Ten slotte brengt de aandelensplitsing van Texaf nog een verplichting met zich mee voor wie nog houder is van fysieke stukken. De aandeelhouder is verplicht de nieuwe aandelen op een effectenrekening bij een financiële tussenpersoon te laten deponeren of te laten inschrijven in het aandeelhoudersregister van het bedrijf (op naam). Die nieuwe aandelen mogen immers niet meer fysiek leverbaar zijn.

 

Deel dit artikel