Analyse
Welke sectoren overwegen in 2012? 6 jaar geleden - woensdag 28 december 2011

Eind 2010 toen de schuldcrisis de kop opstak, raadden we u aan ondergewaardeerde en defensieve sectoren te overwegen. Uiteindelijk bleek dit een goede keuze. We maken dezelfde oefening voor 2012.

Rendementen in EUR, berekend tussen 31/12/2010 tot 22/12/2001, houden rekening met uitgekeerde dividenden die werden geherinvesteerd; het rendement per sector is op wereldwijde basis.

 

Beste sectoren

In 2011 hebben de defensieve sectoren beter gepresteerd dan de Europese of Amerikaanse beursindices. Het gewicht van het dividend in het rendement is daar niet vreemd aan.

 

Farma: +12,8 %

Een mooie prestatie ondanks de concurrentie van generieken en besparingsmaatregelen in de VS en Europa. In 2012 zal de besparingsdrift zich voortzetten. Er wordt tevens een belangrijke verval van patenten verwacht bij onder andere Pfizer (+32,2 %) en Eli Lilly (+28,2 %). De sector kan echter bogen op gezonde balansen die toelaten om mooie dividenden uit te keren en aandelen terug te kopen. Daarenboven zal de sector profiteren van de bevolkingsgroei en de vergrijzing, de toegang tot gezondheidszorg in de opkomende landen, het dynamisme van de vaccinmarkt… De problemen die farmaspelers vandaag hebben om hun portefeuille van geneesmiddelen te vernieuwen, zitten reeds in de koers. De farmasector blijft een belangrijke plaats behouden binnen onze strategie.

Koop Abbott Laboratories (+23,8 %) en GlaxoSmithKline (+26,4%).

 

Telecom: +1,9 %

De sector sluit 2011 af op de tweede plaats ondanks de vele obstakels (moeilijkheden om de winsten te doen groeien op verzadigde markten, verscherping wetgeving). De sector is in staat om de economische vertraging in 2012 het hoofd te bieden, liquiditeiten te genereren, de klanten aan zich te binden en een hoog dividend te blijven betalen. Belgacom verloor 0,7 % terwijl Telefonica Brasil 28,6 % won.

Koop bij voorkeur Telefónica (-16,1 %) en Vodafone (+16,2 %).

 

Consumptiegoederen: +0,0 %

De goede resultaten zijn recurrent. In de luxesector was de groei robuust dankzij de opkomende landen maar de luxeaandelen zijn duur.

Beleggers die niet van risico houden, raden we twee aandelen aan die we sinds enkele maanden opvolgen: Kimberly-Clark (+23,8 %) en Reckitt Benckiser (-5,4 %).

 

Olie: -1,9 %

De oproer in het Midden-Oosten en in Noord-Afrika hebben niet al te lang de olietoevoer gehinderd. De hoge olieprijs zorgt ervoor dat de sector heel wat liquiditeiten blijft genereren. De sector blijft goedkoop en genereus met de aandeelhouder: de oliebedrijven kopen eigen aandelen in en keren 40 à 45 % van hun winsten uit.

Onze voorkeur gaat uit naar Chevron (+23,4 %) en Royal Dutch (+17,9 %).

 

Verliezers

Bankaandelen: -21,4 %

Het klimaat werd tijdens het jaar vijandiger: schuldcrisis, economische vertraging, zwaardere regelgeving...

Dexia (-87,4 %) en KBC (-60,3 %) betaalden het gelag.
Hou enkel bankaandelen in uw portefeuille indien u het hoge risico aanvaardt. Tegenover de verzekeringssector (-10,2 %) staan we positiever.

 

Staal: -33,8 %

De daling van de vraag en de terugval van de staalprijzen hebben op de sector gewogen. De aderlating van ArcelorMittal (-46,4 %) is overdreven, gezien de talrijke inspanningen om de marges te verdedigen; het bedrijf is beter af dan in 2008.

U mag ArcelorMittal kopen.

 

Nutssector: -18,7 %

De sector heeft ontgoocheld. Nutsbedrijven, overladen met schulden, krijgen te maken met almaar strengere wetten (beperkte prijsstijgingen, afremming van ontwikkeling…). E.ON (-22,6 %) werd gemeden nadat de Duitsers beslisten om uit nucleaire energie te stappen.

Onze favorieten binnen de sector zijn Veolia Environnement (-60,7 %, kreeg het moeilijk omdat de financiële lasten in verhouding tot de tanende inkomsten veel te hoog lagen), Sabesp (+15,1 %, trok zich goed uit de slag maar blijft afhangen van beslissingen van de Braziliaanse autoriteiten), GDF Suez (-19,7 %, lager dan gemiddelde schuldenlast binnen de sector) en National Grid (+19,2 %).

 

Autosector: -14,0 %

De daling geeft het verwachte pessimisme voor 2012 aan. De Europese markt zou opnieuw moeten terugvallen terwijl de opkomende landen, die tot nu toe een groeipool waren, tonen tekenen van vertraging. Zonder dat we rekening houden met een even brutale crisis als in 2008, vinden we dat de sector niet ondergewaarderd is.

Enkel Peugeot (-54,2 %), dat te zwaar is afgestraft, is koopwaardig.

 

Mijnbouw: -24,4 %

De vrees voor een vertraging van de Chinese vraag heeft het sterke jaarbegin uitgevaagd. De grondstoffenprijzen kenden slechts een beperkte daling maar het optimisme van een jaar geleden heeft plaatsgemaakt voor voorzichtigheid. Amerigo Ressources (-56,7 %) en Aditya Birla (-45,0 %) werden getroffen door de vrees dat hun marges gingen instorten. Hun terugval is overdreven want ze passen hun productie aan de vraag aan waardoor ze de impact van de prijsdalingen beperken.

 

Deel dit artikel