Analyse
Weg met aandelen uit de eurozone? 6 jaar geleden - donderdag 1 december 2011

De economische situatie in Europa blijft verslechteren. Moeten we dan maar alle aandelen uit de eurozone overboord gooien?

De economische situatie in Europa blijft verslechteren en de groeivooruitzichten voor 2012 worden geregeld bijgesteld. De crisis van de overheidsschulden en het daaruit voortvloeiende wantrouwen van de markten, is van Griekenland naar de andere eurolanden overgeslagen. Vorige week schoot de rente op overheidspapier in tal van landen de hoogte in. Zelfs Duitsland krijgt zijn leningen niet geplaatst. Moeten we dan maar alle aandelen uit de eurozone overboord gooien?

Voor beleggers die enkel via fondsen in aandelen beleggen luidt het antwoord ja. Er is elders beter te vinden. Wij weren al sinds meer dan twee jaar aandelen uit de eurozone uit onze portefeuille (basis formule, looptijd van 10 jaar en neutraal risico) ten voordele van o.m. Amerikaanse en Britse aandelen. En dat bleek een gelukkige ingreep: sinds het begin van het jaar verloor de Eurostoxx50 al 25 %, terwijl de Amerikaanse S&P500 en de Britse FTSE respectievelijk slechts 8 en 13 % moesten prijsgeven. Met een verlies van 4 % (op basis van de netto-inventariswaarden van de fondsen eind oktober) bracht onze gespreide basisportefeuille het er nog beter af. Ze omvat, naast 35 % hoogrentende spaarrekeningen en (geïndexeerde of corporate) obligaties 65 % aandelenfondsen: 20 % Amerikaanse (dollar ondergewaardeerd tgov. euro, hoger groeipotentieel en minder risico), 15 % Britse (hoge dividenden en meer groeipotentieel), 15 % aandelen uit groeilanden (forse groei), 10 % Zweedse (ondergewaardeerde munt en meer groeipotentieel) en 5 % Zwitserse (minder risico).

Dat wil niet zeggen dat er in de eurozone geen individuele aandelen te vinden zijn die een koopje waard zijn. Een aantal kwaliteitsaandelen werd door de aversie voor het eurorisico veel te zwaar afgestraft. Een periode van hoge volatiliteit en wantrouwen zoals we nu kennen, levert meestal gunstkoopjes op voor wie over een vrij lange beleggingshorizon beschikt.
Maak gebruik van onze aandelenselector.

 

Deel dit artikel