Analyse

Shortsqueeze draagt bij tot marktstijging

7 jaar geleden - dinsdag 13 december 2011

De voorbije weken gingen de verschillende Europese beursindices op één handelsdag meermaals zo’n 5 % hoger. Sommige aandelen gingen zelfs meer dan 10 % hoger op één sessie. Gunstig nieuws of ingrepen van de centrale bank zijn de voor de hand liggende verklaring van deze enorme bewegingen. Een zogenaamde shortsqueeze is een meer technische verklaring. We verduidelijken.

Negatief sentiment

De voorbije weken was het sentiment op de beurzen ronduit slecht. Veel (institutionele) beleggers maakten hun posities ten gelde en verkozen om langs de zijlijn te blijven staan. Anderen wilden profiteren van de negatieve klimaat en namen neerwaartse gerichte posities aan. Ofwel gingen ze short (ze verkochten aandelen die ze niet in hun bezit hebben) ofwel kochten ze afgeleide producten die in waarde toeneemt als de onderliggende waarde (effect waarop ze zijn geënt) daalt. Hierdoor zorgden ze voor extra neerwaartse druk op de koersen.

Ommezwaai

Op maandag 28 november draaide het sentiment en veerden de beursindices zo’n 5 % op. De koersen gingen door het dak. Niet alleen enkele gunstige macrocijfers lagen aan de basis maar ook (en vooral) de koopwoede van diezelfde shorters. Aangezien de koersen opnieuw gingen stijgen, verkozen ze hun winsten te nemen door de aandelen terug te kopen tegen een lagere koers dan waartegen ze die aandelen eerder hebben verkocht. Twee dagen later sloegen de centrale bankiers de handen in elkaar en opnieuw gingen de koersen door het lint met winsten van meer dan 5 % als gevolg.

Besluit

Wat kunnen we hier nu uithalen? Dat de markten proberen te timen (proberen op het laagste niveau in te stappen of op het hoogste peil te verkopen) een onmogelijke zaak is. Zoveel factoren, zoals deze die niets met de waardering van aandelen te maken hebben zoals politieke beslissingen, ingrepen van de centrale banken, kunnen vandaag de markt beïnvloeden en eensklaps van richting doen veranderen zodat de markt op korte termijn en op een permanente manier correct inschatten niet haalbaar is. Leg dan ook de nadruk op de opbouw van een portefeuille naargelang uw risicoprofiel voor de lange termijn. U kunt wel van de overdrijvingen in de markt gebruik maken om posities op te bouwen of af te bouwen.

 
 
 
 

De adviezen van onze experten en onze beoordelingen zijn enkel voorbehouden voor abonnees. Krijg 5 gratis credits om deze inhoud te ontdekken.

Ik wil toegang tot deze inhoud!