Analyse
RV Assurance failliet 6 jaar geleden - donderdag 22 december 2011

De Vrije Markt van Brussel lijkt meer dan ooit op een mijnenveld. Na Propharex in juni is het nu de beurt aan RV Assurance om de boeken neer te leggen. Sinds de opening van dit zeer volatiele marktsegment is dit het zevende faillissement.

Waardeloos

RV Assurance heeft begin deze maand de boeken neergelegd nadat het sinds november 2010 bescherming van zijn schuldeisers genoot. De groep, die in 1990 werd opgericht, was actief als onafhankelijke verzekeringsmakelaar die zich richtte naar vrije beroepen, KMO’s en de medische sector. Het niet-betalen van commissies door de verzekeraar wiens contracten RV Assurance aan de man heeft gebracht, zou aan de basis liggen van het faillissement. Het bedrijf heeft uiteindelijk slechts drie jaar op de beurs gestaan. Voor de aandeelhouders blijft er niets over. De theoretische waarde van het aandeel (ticker RVA), dat nog steeds noteert maar binnenkort van de koersborden verdwijnt, is gedaald tot 0,01 EUR. Er is al geruime tijd geen handel meer.

 

Vrije Markt mijden

Sinds de oprichting van de Vrije Markt op Euronext Brussel in 2005 zijn er zeven bedrijven over de kop gegaan. Dit is een ontstellend hoog aantal van de 31 bedrijven die hun weg gevonden hebben naar het marktsegment sinds de oprichting. Het is duidelijk dat te veel bedrijven te gemakkelijk worden toegelaten. Daarnaast is er nog de beperkte reglementering. Internationale boekhoudkundige normen zijn immers niet vereist terwijl de verplichtingen om periodiek of occasioneel informatie te verspreiden haast onbestaande zijn. Het mag dan ook niet verbazen dat de risico’s die aan deze aandelen verbonden zijn, veel te groot zijn.

 

Gezien de hoge risico’s zouden we dit marktsegment dan ook laten voor wat het is.

Deel dit artikel