Analyse
Overname T-Mobile USA door AT&T gaat niet door 6 jaar geleden - woensdag 21 december 2011

De Amerikaanse mededingingsautoriteiten geven geen groen licht voor de overname van de Amerikaanse dochter van Deutsche Telekom door AT&T. Die beslissing is slechter nieuws voor Deutsche Telekom dan voor AT&T.

AT&T mag u nog altijd kopen.
Voor Deutsche Telekom is ons advies verkopen.

 

Het fusieproject tussen de nummers 2 en 4 van de Amerikaanse telecomsector, AT&T en T-Mobile USA, moet worden opgeborgen. De toegevingen die AT&T nog gedaan heeft om de bevoegde autoriteiten te overtuigen, werden te licht bevonden en AT&T zal dus op zoek moeten naar een andere manier om de kwaliteit van zijn netwerk (zijn zwakke punt) te verbeteren. De groep zal zoals afgesproken een compensatie betalen aan Deutsche Telekom van 4 miljard dollar (vóór belastingen, zal geboekt worden in laatste kwartaal van 2011).
AT&T blijft evenwel over stevige marktposities beschikken en het aandeel blijft goedkoop.

Het afspringen van het project is slechter nieuws voor Deutsche Telekom. Want de activiteit van T-Mobile USA (goed voor zowat een kwart van de groepsomzet) vertraagt, het bedrijf is te klein om de strijd aan te gaan met de twee sectorreuzen (AT&T en Verizon) en zal het dus niet makkelijk krijgen om op eigen kracht de rug te rechten.
Ondanks de compensatie die wordt betaald door AT&T, is de kans groot dat het dividend van Deutsche Telekom in 2012 zal worden teruggeschroefd (zoals ook al bij het Spaanse Telefónica het geval is). De schuldgraad van Deutsche Telekom zal zwaarder worden dan indien de fusie wel was doorgegaan en de groep zal moeten blijven investeren in de VS zonder de hoop te kunnen koesteren echt de strijd te kunnen aanbinden met de grote jongens.
We verlagen onze winstramingen voor Deutsche Telekom naar 0,60 EUR voor 2011 en 0,61 EUR in 2012 en we wijzigen ons advies voor het aandeel naar verkopen.

 


Koers op het moment van de analyse:
AT&T: 29,12 USD
Deutsche Telekom: 8,90 EUR

 


AT&T is een Amerikaanse telecomoperator die actief is in vaste en mobiele telefonie en in internet, zowel voor particulieren als voor bedrijven.


Deutsche Telekom is de grootste telecomoperator van Duitsland en de vierde grootste mobiele operator in de VS (26 % van de omzet). De groep is ook actief in dienstverlening aan bedrijven (19 % van de omzet).
Deel dit artikel