Analyse
IBA: investeringen wegen op resultaten 6 jaar geleden - donderdag 1 december 2011

2011 zal in het beste geval break-even eindigen.

De investeringen in de medische markers zullen nog jaren op de winst wegen, tenzij de groep een partner vindt. Duur aandeel.
VERKOPEN.

 

De groep kan nog altijd met omzetgroei uitpakken (+9 % in het 3de kwartaal; +10 % in het 1ste semester;), maar dat is uitsluitend te danken aan de divisie apparatuur, en met name aan de verkoop van toestellen voor protonentherapie die meer dan de helft van de omzet van de divisie genereren. Ook de marges namen toe. De divisie medische markers (55 % van de omzet) blijft met zwakke omzetcijfers kampen (0 % in het 3de kwartaal; -1 % in het 1ste semester), terwijl de marges verder afbrokkelen onder druk van de investeringen (marketing, aanpassing fabrieken, verkrijgen goedkeuringen, enz.) die nodig zijn om “eigen” (door de groep gepatenteerde) molecules te ontwikkelen. Het ziet er naar uit dat de commercialisering van de eerste eigen molecule (voor het diagnosticeren van nierkanker) niet in 2012, maar in 2013 zal plaatsvinden (FDA zou nog een studie eisen). De divisie zal de komende drie jaar verliesgevend blijven. Intussen weet IBA nog altijd niet hoe ze de groei van deze activiteit kan financieren. In de geplande verkoop van dochter Bio-Assays lijkt geen schot te komen en over de zoektocht naar een financiële of industriële partner is niets bekend. Veel meer dan een break-even zit er voor dit of volgend jaar niet in.

 

Koers op het moment van de analyse: 5,02 EUR

 

IBA is een Belgisch bedrijf dat zich toelegt op de strijd tegen kanker en dat deeltjesversnellers voor medisch en industrieel gebruik produceert. De groep produceert en verdeelt ook medische markers en investeert momenteel zwaar in de ontwikkeling van eigen molecules.

 

Deel dit artikel