Analyse
Halfgeleiders, een moeilijk jaareinde 6 jaar geleden - vrijdag 2 december 2011

De vraag naar halfgeleiders viel in het 3de kwartaal terug en de sector die als voorbode van de economische situatie beschouwd wordt, is pessimistisch voor de rest van het jaar. Meer dan ooit zullen de sterkste vernieuwers in 2012 het verschil maken.

Zwakke vooruitzichten
De resultaten die de halfgeleiderproducenten voor het 3de kwartaal publiceerden, beantwoordden over het algemeen wel aan de verwachtingen, maar het feit dat er minder orders geplaatst worden en de vooruitzichten voor het laatste kwartaal waren niet bepaald geruststellend. De klanten bereiden zich duidelijk voor op een moeilijk 2012. De huidige situatie is echter niet te vergelijken met de vrije val waarin de sector eind 2008-begin 2009 belandde (zie grafiek). Toen stuikten de omzet- en winstcijfers ineen, met in hun zog de aandelenkoersen. Nu neemt de vraag minder snel af en kunnen de stocks en de productiecapaciteit geleidelijker aangepast worden waardoor de impact op de rentabiliteit minder bruusk is. Toch zien we de winst in 2011 en 2012 dalen.

 

De chipsproducenten staan volgens ons echter financieel sterk genoeg in hun schoenen (weinig tot geen schulden) om deze slappe periode te overbruggen. Bovendien blijven de groeivooruitzichten voor de sector op lange termijn gunstig (smartphones, tablets, elektronica in auto's …).

 

Innovatief vermogen als troef
In de huidige economische context waar de concurrentie nog bitser dreigt te worden, hebben de spelers met een voldoende omvang, een gediversifieerd aanbod en een solide financiële situatie de beste overlevingskansen. Bedrijven die innoverende technologieën ontwikkelen moeten bovendien marktaandelen kunnen winnen, hun prijzen kunnen opleggen en erg comfortabele marges kunnen aanhouden.

 

Onze adviezen
Het Amerikaanse Intel blijft onze favoriete chipsproducent. Het aandeel is goedkoop, biedt een aantrekkelijk dividendrendement (3,25 % bruto verwacht) en de groep komt geregeld met innovatieve producten.

 

Melexis en Triquint Semiconductor staan eveneens op “kopen” (goedkope aandelen), maar het laatste is iets riskanter. Texas Instruments en STM mag u houden. ASML en ARM verkoopt u beter (dure aandelen).

Deel dit artikel