Analyse
Farmaindustrie: einde van een tijdperk 6 jaar geleden - donderdag 22 december 2011

Het uitdoven van het Lipitor-patent is niet alleen voor Pfizer een keerpunt, maar voor de hele farma-industrie. Het luidt het einde van een tijdperk in.

De cholesterolremmer Lipitor van Pfizer, met een omzet van 10,7 miljard dollar in 2010 het best verkochte geneesmiddel op voorschrift ter wereld, is sinds kort niet meer door een octrooi beschermd. De Amerikaanse farmagigant doet wat hij kan om het marktaandeel van zijn stergeneesmiddel te beschermen: akkoorden met producenten van generieken, met farmaketens, met ziekteverzekeringen … Dat is echter maar uitstel van executie: vroeg of laat zal de verkoop van Lipitor met ten minste 75 % terugvallen.

 

Het uitdoven van het Lipitor-patent is niet alleen voor Pfizer een keerpunt, maar voor de hele farma-industrie. Het luidt het einde van een tijdperk in. Jarenlang is de farmasector blijven groeien bij de gratie van enkele blockbusters, (geneesmiddelen met een jaarlijkse omzet van meer dan 1 miljard dollar) die aan een zeer groot aantal patiënten voorgeschreven werden. Maar de concurrentie van generische kopieën enerzijds en de zwakke productiviteit van hun O&O-divisies anderzijds hebben de grote laboratoria verplicht tot een andere aanpak.

 

Sinds enkele jaren past de sector een schoktherapie toe: drastische verlaging van de kosten, diversificatie inzake afzetmarkten en inkomsten (vaccins, vrij verkrijgbare geneesmiddelen, dierengezondheid, oogheelkunde …), uitbesteding en reorganisatie van het onderzoek om het productiever te maken en het om te schakelen naar zware en invaliderende ziekten (kankers, neurologische aandoeningen…) en ten slotte individualisering van de behandelingen dankzij genetica en diagnostiek.

 

De beurs is al vooruitgelopen op de omwenteling in de farmasector. Daarom bestaat het rendement van de aandeelhouder sinds een tiental jaren vooral uit dividenden, terwijl de koersen ter plaatse trappelen. De O&O-problemen lijken ons al in de koersen te zitten en de sector profiteert van zijn defensief profiel.

 

In de sector, kunt u steeds de aandelen Abbott Laboratories en GlaxoSmithKline kopen.

 

Voor een gespreide belegging in de sector is de tracker SPDR MSCI Europe Health Care een goede keuze (ISIN-code: FR0000001737).

Deel dit artikel