Analyse
Europese banksector 6 jaar geleden - maandag 12 december 2011

Financiering op korte temijn en stresstest betreffende eigen vermogen.

Voortaan zullen de banken zich onbeperkt bij de ECB kunnen financieren tegen 1 % op 3 jaar. Maar dat kan ons vertrouwen niet herstellen. Het klimaat blijft somber en de kwaliteit van de aandelenportefeuilles van de banken kalft af.

 

De EBA (europese banktozichthouder) berekende intussen dat de Europese banken samen 114,7 miljard euro nodig hebben om de vereiste kernkapitaalratio (core tier one) van 9 % te halen. In oktober was dat nog 106 miljard, maar nu wordt ook de positie in overheidsschulden in rekening gebracht. Tegen 20/01 moeten de banken bekendmaken hoe ze zich denken te herkapitaliseren.

 

- De Duitse banken moeten niet minder dan 13,1 miljard euro vinden (bedrag vroeger geschat op 5,2), waarvan 3,2 miljard voor Deutsche Bank dat geen beroep kan doen op de markten.

 

- De Franse banken BNP Paribas en Société Générale hebben met respectievelijk 1,47 en 2,1 miljard minder nodig dan eerst werd gedacht (verkoop van activa) en zullen het zonder overheidshulp kunnen stellen (behoudens zware uitschuiver). Maar dat zal wellicht niet volstaan om het vertrouwen te herstellen.

 

- ING et KBC voldoen aan de vereisten en moeten zich niet herkapitaliseren. De beursgenoteerde groep Dexia zou 4,1 miljard nodig hebben (cijfers eind september), maar maakt zich sterk dat ze sindsdien grondig geherstructureerd werd en dat ze aan de vereisten kan voldoen dankzij voltooide of toekomstige verkopen van activa. Na haar afslanking zou de groep overigens niet langer aan die stresstests onderworpen worden.

 


Deel dit artikel