Analyse
E.ON nog altijd in het slop 6 jaar geleden - maandag 19 december 2011

De kernuitstap dwingt de Duitse groep om zichzelf te hertekenen. De weg zal lang zijn en het klimaat belooft weinig goeds. De onzekerheid zit al in de koers.

Correct gewaardeerd aandeel. 
HOUDEN.

 

Naast de verhaaste sluiting van twee kerncentrales en het geplande einde van de vier overige moet de groep de economische crisis het hoofd bieden. De Europese regeringen oefenen druk uit om de elektriciteitsprijzen ongewijzigd te laten, terwijl de productie-kosten alsmaar toenemen. De inkomstenderving dwingt de groep om voor 3 miljard euro bijkomende voorzieningen aan te leggen die op de winst wegen. Daarbij komt nog dat de financiële lasten op de loodzware schuldenlast (100 % van het eigen vermogen) de komende jaren dreigen toe te nemen. Onder druk van de brutale terugval van de activiteit overweegt de groep nu een reconversie naar her-nieuwbare energie. Maar die omschakeling zal zware investeringen vergen en de concurrentie is hevig. Blijft aardgas dat eind 2010 bij E.ON nog voor 35 % van de energieproductie instond (26 % voor kernenergie). Volgens ons zal de vraag naar en de prijs van aardgas de komende jaren fors toenemen. De groep is van plan haar dividend op 1,00 EUR bruto te handhaven. Voor de volgende jaren zijn we voorzichtiger (0,70 EUR). We verlagen onze ramingen van de winst per aandeel voor 2011 van 1,31 naar 0,13 EUR en voor 2012 van 2,04 naar 1,52 EUR.

Koers op het moment van de analyse : 16,14 EUR

 

Het Duitse E.ON is het grootste nutsbedrijf ter wereld (elektriciteit, gas, kernenergie). De groep is de op een na grootste stroomproducent van het Verenigd Koninkrijk en is ook stevig ingeplant in Nederland, Scandinavië, Zwitserland en Rusland.

 

Deel dit artikel