Analyse
De Belgische beurs in 2011 6 jaar geleden - maandag 26 december 2011

In 2010 was de beurs van Brussel achtergebleven doordat er slechts weinig cyclische aandelen noteerden. Maar in 2011 heeft de zwakke blootstelling helaas niet veel geholpen.

Brussel binnen het gemiddelde

In 2010 was de beurs van Brussel achtergebleven doordat er slechts weinig cyclische aandelen (die heel wat terreinwinst hadden geboekt) noteerden. Maar in 2011 heeft de zwakke blootstelling helaas niet veel geholpen. De zwaargewichten binnen de index presteerden immers slechter dan het sectorgemiddelde, waardoor onze evaluatie van begin 2011 werkelijkheid is geworden: de Belgische beurs was te duur. We raadden toen aan de helft van de Bel20-leden te verkopen.

 

Voor 2011 duikt de Bel20 in het rood (-17,8 %). Dit is conform het gemiddelde van de beurzen in de eurozone (-16,0 %) maar slechter dan het wereldgemiddelde (-7,7 %), dat ondersteund werd door de Amerikaanse markt (+3,3 % in EUR).

Financials hervallen

In 2011 hebben sommige cyclische aandelen binnen de Bel20 zeer zwak gepresteerd. Bekaert (-70 %) is er niet in geslaagd zijn marges op peil te houden (dit vreesden we sinds de zomer van 2010 al), Nyrstar (-34,4 %) heeft enkele tegenslagen te verwerken gekregen in de mijnbouw, Solvay (-18,9 %) en Umicore (-17,9 %) waren tot voor kort te duur waardoor ze werden getroffen door onvermijdelijke winstnemingen.

Wederom kwam de slechtste prestatie op naam van de financiële aandelen. Ze vertegenwoordigen niet meer dan 9 % van de Belgische beurskapitalisatie (tegenover 35 % 4 jaar geleden). Ageas (-27,8 %) heeft het Europese sectorgemiddelde (-21,4 %) min of meer gevolgd maar Dexia (-87,4 %) en KBC (-60,3 %), die nog steeds afhankelijk zijn van staatssteun, werden zwaar afgestraft door hun enorme blootstelling aan overheidsobligaties en de moeilijkheden die ze ondervinden om activa af te stoten (om aan de Europese eisen te voldoen). De kwetsbaarheid van het business model van Dexia lag aan de basis van de val en de nationalisatie van de bank. We blijven de banksector mijden gezien de hardnekkige onzekerheid rond de balansen (schuldcrisis) en de impact die de nieuwe regelgeving (Bazel III, eisenbundel van het EBA, nieuwe belastingen…) zal hebben op de winstgevendheid.

 

Defensief ondermaats

Defensieve waarden hebben evenmin hun beste beentje voorgezet. ABInBev heeft weliswaar 7,7 % gewonnen en Omega Pharma slechts 1 % verloren door het overnamebod van de oprichter maar Delhaize (-20 %) werd getroffen door de zwakte van de dollar terwijl Colruyt (-23 %) voor de eerste keer er niet in slaagde om winstgroei te boeken. Belgacom (-0,7 %), bedreigd door de opkomst van extra concurrentie en Telenet (+11 %), nog steeds te genereus voor zijn aandeelhouders, hebben zich goed uit de slag getrokken. Maar Mobistar (-14,3 %), bijna uitsluitend actief op het vlak van mobilofonie, kan geen triple of quadruple play aanbieden en lijdt dus meer onder de wettelijk opgelegde daling van de tarieven. GDF Suez ten slotte (-19,7 %) is niet kunnen ontsnappen aan het negativisme dat rond de nutssector hing 
(-18,7 %). De sector werd afgestraft voor de hoge schuldgraad, de nucleaire crisis, de druk van de extra (fiscale) reglementering en de zwakke gasprijzen.

Ingehaald door conjunctuur

Bedrijven in moeilijkheden die de laatste jaren alles in het werk hebben gesteld om zich te kunnen herpakken, werden niet beloond. Deceuninck (-61,2 %) en Agfa (-64,4 %) hebben ondanks hun indrukwekkende herstructureringen de slechte conjunctuur niet van zich kunnen afschudden. Picanol (-5,5 %), op de rand van het faillissement in 2009 gevolgd door een koersexplosie in 2010, werd in 2011 afgerekend op de zwakke vooruitzichten voor 2012.

Twee blue chips in het groen

Bij de grootste beurskapitalisaties van Brussel hebben enkel ABInBev (+7,7 %) en UCB (+25,8 %) in het groen kunnen afsluiten. ABInBev profiteerde van het defensieve karakter van zijn sector, de voortzetting van zijn schuldafbouwprogramma en de sterke prestatie van de opkomende landen. UCB heeft beleggers kunnen aantrekken met nieuwe producten (Cimzia, Vimpat, Neupro) en hoop dat hun moleculen in de pijplijn tot succes zullen leiden.

Fluxys (+28,8 %), in afwachting van nieuwe tarieven van de regulator, doet beter.

De andere aandelen die het jaar in het groen hebben afgesloten hebben een beperkte marktkapitalisatie: Kinepolis won 8,8 %, dankzij zijn doeltreffende marketing en zijn kapitaalvermindering, Brederode (dat noteert tegen een overdreven decote van 36 %) steeg 3 % en Exmar (dat geen rekening houdt met het herstel van de tarieven voor gastransport) 13,7 %.

En vastgoed?

De twee grootste bevaks, Cofinimmo (-3,8 %) en Befimmo (-12,3 %) hadden het niet onder de markt door hun blootstelling aan de kantoormarkt, die in 2011 zwak presteerde (druk op de huurprijzen, gestegen leegstand). De residentiële sector (die dankzij de hoge rendementen steeds meer promotoren aantrekken) deed het daarentegen wel goed: Serviceflats Invest dikte met 14,2 % aan, Home Invest 10,5 % en Aedifica 10,1 %.

 

Rendementen in EUR, berekend tussen 31/12/2010 en 22/12/2011, houden rekening met uitgekeerde dividenden die werden herbelegd.


Deel dit artikel