Analyse
Aegon wordt riskanter 6 jaar geleden - vrijdag 16 december 2011

De Nederlandse verzekeraar lijdt meer onder de volatiliteit van de financiƫle markten dan verwacht. Het risico neemt toe.

Doorgewinterde speculanten mogen het aandeel kopen.

 

De crisis dwingt Aegon om zijn prognoses bij te stellen. De groep hoopt nu dat de winst in de periode 2010-2015 met gemiddeld 7 % per jaar zal groeien, in plaats van met 7 à 10 %. Deze herziening is het gevolg van de daling van de rente die op de rentabiliteit van de investeringen weegt en van de volatiliteit van de beurzen die de activiteit afremt (minder contracten onderschreven). Wat het rendement op eigen vermogen betreft, mikt de groep voor 2015 nog altijd op een vork van 10 à 12 % (voor de eerste negen maanden van 2011 was dat 7,4 %).

 

Om de impact van de crisis te verzachten rekent Aegon op de geplande besparingen. Indien nodig komen er nieuwe maatregelen. Ook prijsverhogingen voor bepaalde producten horen tot de mogelijkheden. Een wijze politiek, want groei door volumes was niet altijd evident.

 

De recentste cijfers van Aegon waren solide, maar niet spectaculair. De groep is slechts voor 5 % van haar eigen vermogen blootgesteld aan de overheidsschulden van de Zuid-Europese landen en van Ierland, maar ze is wel voor 60 % van haar winst afhankelijk van de Amerikaanse markt. Aegon is dus gevoelig voor de evolutie van de VS-economie.

 

De financiële crisis heeft een zwaardere impact op de sector dan wij vreesden. Terwijl wij ervan uitgingen dat Aegon voor de meeste van zijn doelstellingen de bovenkant van de vork zou halen, is dit door de evolutie van de rente niet het geval. De resulta-ten voor het derde kwartaal bleven alvast onder onze verwachtingen. We trekken de risicograad van het aandeel dan ook op tot 4.

 

We ramen de winst per aandeel voor 2011 op 0,20 EUR, voor 2012 op 0,55 EUR en voor 2013 op 0,70 EUR. Als het dividend op het huidige peil gehandhaafd wordt (halfjaardividend van 0,10 EUR bruto), dan komt het jaarlijkse dividendrendement voor 2012 op 6 % bruto uit. Op basis hiervan en van de koers/intrinsieke waardeverhouding van 0,3 (gemiddeld 1 de laatste vijf jaar) is het aandeel goedkoop. Durvers mogen kopen.

 

Koers op het moment van de analyse: 2,93 EUR

 

De Nederlandse verzekeraar Aegon is gespecialiseerd in levensverzekeringen en langetermijnsparen (82 % van de winst); de groep realiseert 60 % van haar winst in de VS en 30 % in Nederland en mikt ook op het Europese vasteland en vooral op Azië.

 

Deel dit artikel