Analyse
Aankoop insiders: wat zeggen ze ons vandaag? 6 jaar geleden - donderdag 8 december 2011

De voorbije maanden was het pessimisme ten top op de financiële markten. Heel wat beleggers keerden de beurzen de rug toe. Durven bedrijfsleiders het aan om hun aandelenposities in hun eigen bedrijf op te bouwen?

Insider

Waarom is het interessant om deze informatie te consulteren? Het moge duidelijk zijn dat transacties van insiders een schat aan informatie geven aan de geïnteresseerde belegger. Deze insiders zijn bedrijfsleiders of personen met een leidinggevende verantwoordelijkheid die aandelen van hun eigen bedrijf aankopen of verkopen ten persoonlijke titel. Deze bevoorrechte personen hebben toegang tot of weet van bepaalde informatie van de onderneming waarover de markt niet noodzakelijk beschikt omdat ze aan het roer staan van het bedrijf. Als verschillende insiders aandelenaankopen doen van een bepaald bedrijf, zeker als het over aanzienlijke bedragen gaat en ze over een korte tijdspanne lopen, dan kunnen we stellen dat ze de toekomst van het bedrijf (en zijn aandelenkoers) rooskleurig inschatten.

 

Publieke informatie

Sinds mei 2006 publiceert het FSMA op zijn website al deze transacties. Op de website (www.fsma.be) klikt u op onder de rubriek Toezicht op ‘financiële markten’ en daarna in de linkerkolom op ‘transacties bedrijfsleiders’ om een overzicht van de laatste transacties te krijgen. U kunt tevens transacties opzoeken volgens datum van bekendmaking of volgens bedrijf. Zo kunt u alle verrichtingen in aandelen die u interesseren, waarnemen. Het FSMA speelt kort op de bal want wanneer transacties de drempel van 5 000 euro overschrijven, moet de insider zijn transactie binnen de vijf werkdagen na de uitvoering van de laatste transactie melden.

 

Laatste maand

Als we deze informatie van de laatste maand consulteren, stellen we vast dat insiders overwegend aandelen hebben gekocht. Voor KBC telden we sinds begin november vier grote aankopen waarbij voorzitter Thomas Leysen het grootste pakket kocht (50 000 aandelen tegen een prijs van 12,975 euro). Ook biotechaandelen die recent onder druk hebben gestaan zoals Ablynx en Devgen werden gekocht. Van Ablynx kochten zelfs drie bestuurslui na de forse koersdaling een pakket. De voorbije dagen was vooral Kinepolis in trek. Niet alleen kochten enkele insiders maar ook de groep zelf zette haar aangekondigd inkoopprogramma kracht bij door aandelen in de slaan.

 

Conclusie

Hoewel het aantal transacties van insiders gemiddeld niet hoger ligt dan tijdens andere (kalmere) beursperiodes, valt het toch op dat de voorbije maand bijna uitsluitend kooptransacties terug te vinden. Weinig insiders willen vandaag tegen de lage koersen verkopen en tegelijk een verkeerd signaal de markt insturen. Wil dit zeggen dat u halsoverkop opnieuw in de beurs moet stappen? Neen zeker niet, daarvoor is deze insidertrend nog te broos maar het geeft wel aan dat bepaalde bedrijven op interessante niveaus zijn teruggevallen. Laat dus zeker niet na om op regelmatige tijdstippen een kijkje te nemen op het katern van de FSMA-website. Kunnen insideraankopen bevestigd worden door een onderwaardering en positieve bedrijvenvooruitzichten dan is een aankoop te overwegen. We houden er alvast rekening mee.

 

Deel dit artikel