Analyse
Voorbeeldportefeuilles: leidraad 6 jaar geleden - woensdag 2 november 2011

Antwoord op en vraag van een lezer en de nut van onze voorbeeldportefeuilles.

Vraag van een van onze lezers

Ik heb 50 000 EUR op mijn spaarrekening staan en zal dit geld gedurende jaren niet nodig hebben. Ik ben echter almaar minder tevreden met het karige rendement, ook al geniet ik van een totale zekerheid, en zou dit willen opdrijven. Ik ben met de helft van dit bedrag bereid om extra risico te nemen zolang dit beperkt blijft. Weet wel dat ik 40 jaar ben en de portefeuille niet zelf zeer actief zal kunnen opvolgen. Wat kunt u mij voorstellen?

 

Ons antwoord

Spreiding

Het kan zeker geen kwaad om uw middelen over meer activaklassen (aandelen, obligaties,…) te spreiden. Over de langere termijn zal het nemen van extra risico normalerwijs beloond worden door extra rendement. Het belangrijkste is echter wel dat de 25 000 EUR die u wilt beleggen voldoende is gediversifieerd. Leg dus niet alle eieren in dezelfde mand en spreid over verschillende effecten, thema’s,… zodat één tegenvaller in de portefeuille geen al te grote weerslag heeft op het totaalrendement. Maar het is tevens onontbeerlijk om een veiligheidsbuffer aan te leggen (of in uw geval te behouden) op een spaarrekening. Zo bestaat uw portefeuille uit een stevige basis.

 

Portefeuilletypes

Om nu tot een voldoende grote spreiding te komen hebben we aan de hand van risicoprofiel en beleggingshorizon verschillende types van voorbeeldportefeuilles opgebouwd. Het risicoprofiel wordt bepaald door het risico dat u bereid bent te nemen. We onderscheiden drie types: defensief, neutraal en dynamisch. Hoe dynamischer, hoe meer aandelengetinte beleggingen. We zouden u eerder catalogeren als het neutrale type.

 

De beleggingshorizon wordt bepaald door het aantal jaren dat u van plan bent te beleggen: 5, 10 of 20 jaar. Hoe langer u van plan bent te beleggen, hoe meer (aandelen)risico u mag nemen. U beschikt over meer tijd om de volatiliteit of beweeglijkheid van een beursbelegging uit te vlakken. Aangezien u het geld voor een langere periode niet zult nodig hebben, hebt u zeker een minimum horizon van 10 jaar, zelfs 20 jaar.

 

Combineren we alle selectiecriteria dan bekomen we negen verschillende voorbeeldportefeuilles. Elk type van belegger komt dus aan zijn trekken. Deze portefeuilles zijn niet statisch en evolueren in de tijd in functie van onze analyses en aanbevelingen. Trouwens, het risicoprofiel en de beleggingshorizon van de belegger staan evenmin voor altijd vast en kunnen op termijn wijzigen.

 

Voorbeeld

Afgaande op uw risicoprofiel en horizon komen we voor u op een neutrale portefeuille met een beleggingshorizon van 10 jaar (zie taartdiagram) uit. Deze portefeuille bestaat uit 35 % obligaties (waarvan 10 % in Zweedse kroon en 5 % in Poolse zloty) en 65 % uit aandelen (waaronder 10 % in Chinese en 20 % in Amerikaanse aandelen).

 

Raadpleeg onze portefeuillestrategie in de rubriek tools.

 

Deel dit artikel