Analyse
Telefónica: met dank aan Latijns-Amerika 6 jaar geleden - maandag 21 november 2011

Dankzij haar aanwezigheid in Latijns-Amerika kan de groep de crisis in Spanje opvangen. Het hoge dividendrendement is een serieuze troef.

Goedkoop aandeel. 
KOPEN.

 

Telefónica sloot het derde kwartaal met een verlies van 0,1 EUR per aan-deel af. Oorzaak, voorzieningen (0,6 EUR per aandeel) i.v.m. het herstructureringsplan in Spanje (35 % van de groepswinst), een van de zwaarst door de crisis getroffen Europese landen. Hoewel de situatie er moeilijk zal blijven, tippen we voor 2012 op een iets hogere bedrijfswinst. Haar sterke aanwezigheid in Latijns-Amerika (45 % van de winst) waar het groeipo-tentieel aanzienlijk blijft, verleent de groep immers een belangrijk concur-rentievoordeel op haar Europese rivalen. Zo lag de winst per aandeel van haar Braziliaanse dochter (50 % van de winst in Latijns-Amerika) Telefónica Brasil  na negen maanden 28 % hoger dan in 2010. Samen met het feit dat de activiteit regelmatige inkomsten genereert, moet dit Telefónica ondanks de vrij hoge schuldenlast in staat stellen om het dividend te blijven verhogen (1,60 EUR over 2011 en ten minst 1,75 EUR daarna). Dat geeft tegen de huidige koers een rendement van 11,5 % bruto. Zelfs met een stabiel dividend (1,40 EUR in 2010) is het aandeel goedkoop. Eenmalige elementen niet meegerekend ramen we de winst per aandeel voor 2011 op 1,60 EUR en voor 2012 op 1,67 EUR.

 

Koers op het moment van de analyse: 13,91 EUR

 

Telefónica is de grootste telecomoperator van Spanje (marktaandeel van meer dan 45 %), ook zeer actief in Latijns-Amerika (±40 % van de omzet), o.m. in Brazilië ; via O2 ook actief in het VK, Duitsland, Tsjechië, Slowakije en Ierland.

 

Deel dit artikel