Analyse
Sucraf: risicovol en moeilijk te verhandelen aandeel 6 jaar geleden - woensdag 23 november 2011

Houden of verkopen?

Omzet = nul

Sucraf of voluit Sucrerie et Raffinerie de l’Afrique Centrale is op de beurs van Brussel één van de weinige overblijfselen van het Belgische koloniale verleden in Congo. De maatschappij, met een schamele marktkapitalisatie van 1,9 miljoen EUR, heeft als enige participatie een belang in een Congolese suikerrietplantage Sucrerie de Kiliba. Deze plantage ligt al meer dan 15 jaar stil nadat ze werd verwoest. Al jaren doet Sucraf verwoede pogingen om de plantage terug op te starten en welwillende partners te vinden maar zonder succes.

 

De groep boekt dan ook al jaren geen omzet en de kosten die ze maakt worden gedragen door Suiker Export. Dit is een andere maatschappij van de familie Kronacker die al sinds jaar en dag referentieaandeelhouder van Sucraf is. Op de balans staan enkel nog de deelneming in de plantage met een waarde van 1,75 miljoen euro en vorderingen ter waarde van 0,889 miljoen. Aan de passiefzijde staan de schulden tegenover Suiker Export en voorzieningen voor risico’s en kosten. Het moge duidelijk zijn, indien de groep binnenkort de plantage niet kan heropstarten of verkopen dan zal de maatschappij niet kunnen overleven. Bovendien is daar recent nog juridisch onzekerheid bijgekomen. Twee maatschappijen zouden met politieke hulp de hand hebben gelegd op de plantage. De impasse is compleet.

 

Moeilijk verhandelbaar

Door die onzekerheid is het aandeel vrij sterk teruggevallen. Begin dit jaar schommelde het nog rond de 10 EUR, vandaag beweegt het zich tussen 2,50 en 4,50 EUR. Het moge duidelijk zijn dat dit aandeel niet geschikt is voor de goede huisvader en zeer risicovol is. U doet er dan ook goed aan om het zo vlug als mogelijk ten gelde te maken. Maar opgepast, het aandeel, dat op de dubbele fixing van Euronext Brussel noteert, wordt zeer weinig verhandeld. De meeste beursdagen vindt er geen handel plaats en de dagen waar de volumes boven de 1 000 stuks liggen zijn per maand op één hand te tellen. Om te vermijden dat u het aandeel tegen een te lage koers verkoopt, hebt u geen andere keuze dan een verkooporder met limiet in de markt te zetten (bijvoorbeeld 4 EUR). Daarna moet u geduld uitoefenen totdat kopers opdagen die bereid zijn om 4 EUR neer te tellen. Verlies niet uit het oog dat bij een dubbele fixing er enkel koersvorming mogelijk is om 11u30 en 16u30.

 

Deel dit artikel