Analyse
Strips op buitenlandse aandelen: beperkt aanbod 6 jaar geleden - dinsdag 29 november 2011

Op de markt van Brussel tellen we heel wat strips op Belgische aandelen maar slechts twee op buitenlandse aandelen. Waarom slechts twee en waarom noteren ze zo laag?

Oorsprong

Strips zijn enkel terug te vinden op de Belgische markt, in andere Europese landen bestaan ze niet. Strips brengen een fiscaal voordeel met zich mee. Ze verlagen de Belgische roerende voorheffing op dividenden van 25 tot 15 %. Een extraatje om kandidaat beleggers aan te trekken en afgaande op het aanbod van strips iets wat Belgische bedrijven goed hebben begrepen.

 

En buitenlandse bedrijven?

Buitenlandse bedrijven van hun kant laten zich niet in met deze fiscale zoethouder, ze staan trouwens ook verder af van het Belgische publiek. Toch zijn er twee strips te vinden op buitenlandse aandelen: GDF Suez en Total. Niet toevallig twee aandelen met een Belgisch verleden. GDF Suez nam immers zo’n vijf jaar geleden Electrabel over en daar behoorden ook de strips van Electrabel bij. Total van zijn kant lijfde eind vorige eeuw Petrofina in, hetzelfde gebeurde met de toenmalige strips van het Belgische olieaandeel. Belangrijk om weten is dat de belastingverlaging enkel geldt voor het Belgische deel van de voorheffing. Het dividend wordt eerst onderworpen aan de Franse voorheffing (25 %, hoewel er een mogelijkheid bestaat om via een lange en kostelijke administratieve procedure die te verminderen tot 15 %) en daarna aan de Belgische voorheffing die dankzij die strips dus kan worden verlaagd van 25 tot 15 %.

 

Lage prijs

De strips op GDF Suez en Total gaan over de toonbank tegen een schamele prijs van 0,001 EUR, een lagere prijs kan niet. Verschillende factoren kunnen deze lage prijs verklaren.

 

Ten eerste zijn er heel wat strips in omloop, het aanbod is met andere woorden enorm. Daartegenover staat een beperkt vraag. Beide strips worden vrij weinig verhandeld, slechts enkele honderden stukken verwisselen per handelsdag van eigenaar.

 

Ten tweede is er recent onzekerheid over de toekomst van strips in het algemeen bijgekomen. Er is in de regeringsonderhandelingen sprake geweest om de roerende voorheffing op dividenden te harmoniseren. De kans bestaat dus dat strips geen reden van bestaan meer hebben. Het is te vroeg om conclusies te trekken gezien de onzekerheid op politiek vlak maar het ter sprake brengen, heeft zeker en vast voor nog minder interesse gezorgd.

 

Interessant?

Loont het de moeite om die strips van Total en/of GDF Suez aan te kopen gezien de lage prijs (0,001 euro) en de transactiekosten aan de lage kant liggen (tussen 2,50 en 5 euro)? Als we ons baseren op een belegging van 5 000 euro in één van de twee aandelen dan zou u dankzij de strip en een verlaging van de voorheffing op het laatste dividend een ‘winst’ hebben gemaakt van zo’n 30 euro voor GDF Suez en ongeveer 25 euro op Total. Maar alles zal afhangen van wat de toekomstige regering zal beslissen. Vandaag strips kopen, is dus kop of munt maar de inleg (en het mogelijke verlies) zal hoe dan ook beperkt zijn.

 

Deel dit artikel