Analyse
Punch Graphix wordt Xeikon 6 jaar geleden - woensdag 23 november 2011

De grafische groep Punch Graphix gaat op 30 november zijn naam veranderen in Xeikon. Een naam die een belletje kan doen rinkelen.

Naamswijziging

Op 30 november verandert Punch Graphix, dat genoteerd is op Euronext Amsterdam, zijn naam in Xeikon. De aandeelhouders hebben op dinsdag 15 november op een buitengewone algemene vergadering hun toestemming hiervoor gegeven. De ticker, nu PGX, zal eind deze maand wijzigen in XEI. De reden voor de naamswijziging ligt voor de hand. De groep brengt immers vooral digitale drukmachines en -persen van het merk Xeikon, die een goede reputatie op de markt genieten, aan de man.

 

Verleden

Bij sommige beleggers zal de naam Xeikon een lichtje doen branden. In de jaren ’90 maakte deze groep het mooie weer op de Amerikaanse Nasdaq en de Europese groeibeurs Easdaq (later Nasdaq Europe). Veel Belgische beleggers hadden dit aandeel toen in de portefeuille. Maar verkeerde beleidskeuze en veel te ambitieuze internationale groeiplannen deden het bedrijf in 2002 de das om. Aandeelhouders zagen hun aandelen waardeloos aflopen. De op Euronext genoteerde industriële groep Punch International nam het bedrijf over en bracht het onder in zijn filiaal Punch Graphix. Onder Punch is het bedrijf over de jaren heen rendabel geworden.

 

Groeipijnen

Punch Graphix (binnenkort Xeikon), dat we niet in onze aandelenlijsten hebben opgenomen, heeft sinds het mislukte overnamebod van de risicokapitaalmaatschappij NPM Capital tegen 4,65 EUR van begin 2010 weinig potten gebroken en trappelt de voorbije maanden ter plaatse. De marktomstandigheden zijn de laatste jaren verslechterd en de groep heeft moeite om te groeien. In het derde kwartaal nog viel de omzet van Punch Graphix met 20,6% terug omzet. Daarnaast is de verwevenheid met de Punch-moedergroep, die de transparantie zeker niet ten goede komt, vrij groot. Voldoende redenen om het aandeel links te laten liggen.

 

Deel dit artikel