Analyse
Omega Pharma: laatste rechte lijn overnamebod 6 jaar geleden - woensdag 16 november 2011

Het overnamebod op Omega Pharma van Couckinvest is op 7 november van start gegaan en loopt tot 20 december. Indien het bod slaagt, zal het aandeel van de beurs verdwijnen.

 

Van start gegaan

De lancering van het bod is eigenlijk geen nieuws want reeds in september kondigde Marc Coucke, oprichter en algemeen directeur van Omega Pharma, aan dat hij via zijn investeringsvehikel Couckinvest een bod ging lanceren tegen 36 EUR per aandeel en uiteindelijk zijn bedrijf van de beurs ging halen. Het prospectus en de formulieren om in te gaan op het bod kunnen worden teruggevonden op www.omega-pharma.be of de website van de loketbanken BNP Paribas Fortis, ING en Dexia. Deze documenten kunnen ook aan hun loketten worden afgehaald.

Voorwaarden

Er zijn wel nog een aantal voorwaarden verbonden aan het overnamebod. Wil het bod geslaagd zijn dan wil de overnemer op het einde van het bod 90 % van de aandelen in handen hebben. Voorts kan hij het bod stopzetten indien zich tijdens de periode van het bod een gebeurtenis zou voordoen die de EBITDA van Omega Pharma meer dan 10 % zou doen dalen of indien de Bel20-index onder de 2040 punten (10 % onder het niveau van net voor de aankondiging van het bod) gaat.

 

Wat als die 90 % niet wordt gehaald? Dan kan Couckinvest in principe het bod afblazen maar het kan ook beslissen om het bod te heropenen als een verplicht bod. Dit moet dan gebeuren binnen de tien werkdagen na de bekendmaking van de resultaten van de initiële periode van het bod.

 

Heeft de bieder na de eerste of de tweede fase 95 % van de aandelen in bezit, dan heeft hij het recht een uitkoopbod te lanceren en daarna het aandeel van de beurs te halen.

Vastbesloten

Als we echter naar de voorwaarden (zie hierboven) kijken dan is het intrekken van het bod niet onwaarschijnlijk. De Bel20 heeft immers al verschillende sessies onder die bewuste 2040 punten genoteerd met als dieptepunt 1957 punten. Vandaar ook dat het aandeel rond de koers van 34,60 EUR schommelt, een discount van ruim 5 % tegen de prijs van het overnamebod. Een deel van de markt is dus verre van zeker.

 

Marc Coucke lijkt echter vastbesloten om Omega Pharma binnen te halen want anders had hij het bod reeds kunnen laten vallen gezien het zwakke beursklimaat van de afgelopen maanden en alle onzekerheden die er op de markten zijn bijgekomen sinds de eerste aankondiging van het bod (september). De kans is dus vrij groot dat ze het voortzetten ook al valt de Bel20 voor het einde van het bod onder het aangekondigde niveau. De overnemer heeft zich trouwens het recht toegeëigend om aan de gestelde voorwaarden te verzaken.

Ingaan op het bod

Zoals we al eerder aangaven, zouden we ingaan op het bod. We vinden dat het bod billijk is. Het aanvaardingsformulier kan kosteloos bij de drie deelnemende banken worden ingediend als u er een rekening heeft. Indien niet kunt u het formulier bij uw eigen instelling binnenbrengen.

 

Deel dit artikel