Analyse
Nordex: wind in de portefeuille? 6 jaar geleden - donderdag 3 november 2011

Sinds januari 2008 heeft het Nordex aandeel bijna 90 % van zijn waarde verloren. De markt lijkt niet meer in een herstelbeweging van de groep te geloven. Gerechtvaardigd?

Redenen van de daling

Nordex, opgericht in 1985 is een Duitse groep gespecialiseerd in de assemblage van windgenerators en windturbines. Al verschillende jaren verliest Nordex marktaandeel aan Aziatische concurrenten en aan de nummer één van de sector, Vestas Wind Systems. Het feit dat het bedrijf er niet in slaagt zich op technologisch vlak te onderscheiden, ligt aan de basis van dit verlies aan concurrentiekracht. Nordex heeft ook te lang getalmd om zich te ontwikkelen op de offshore markt, een nieuwe nichemarkt op het vlak van windenergie waar groei te vinden is. Het resultaat is dat de groep op deze markt, waar de concurrentie almaar toeneemt, zelfs zijn marges niet meer kan verdedigen. Daarenboven is de bezettingsgraad tot de laagste niveau ooit teruggevallen (minder dan 30 %). De cijfers voor 2011 zal Nordex in het rood moeten schrijven.

 

Onzekere vooruitzichten

De verliesverwachtingen voor dit jaar hebben de directie ertoe aangezet om een besparingsplan aan te kondigen die in 2012 de trend moet keren. De kans dat het na 2012 opnieuw ontspoort is echter groot. De vooruitzichten voor de markt van de windenergie zijn immers hoogst onzeker. Ten eerste zijn banken, die met eigen interne problemen moeten afrekenen, niet happig om risicovolle projecten te financieren. Ten tweede noopt de huidige schuldencrisis in Europa veel landen ertoe om hun prioriteiten rond duurzame en propere energie te herzien. Wanneer de staatskassen leeg, moet het milieu wachten.

 

Ons advies

Het aantal negatieve elementen rond Nordex zijn niet te tellen: een opeenstapeling van verliezen, een sector die met overcapaciteit kampt en waar een onophoudelijke prijzenoorlog aan de gang is, een structurele daling van overheidssubsidies en schulden die maar blijven groeien. Het kostenreductieplan zal ongetwijfeld voor extra zuurstof zorgen maar volgens ons zal het winstherstel tijdelijk en beperkt zijn. Als u het aandeel in portefeuille hebt dan raden we aan het te verkopen. Zoniet, laat dan het aandeel volledig links liggen.

 

Deel dit artikel